Çok partili siyasal hayata geçişten 12 Eylül askeri müdahalesine Türk dış politikası'nın haber dergilerinde temsili
Representation of Turkish foreign policy in the news magazines from transition to multi-party political life to September 12, 1980 military coup
- Tez No: 345779
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHİRE ESRA ÇAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, Journalism, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Turkish Foreign Policy, Political Parties, News Magazines
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
II. Dünya Savaşı'ndan sonra küresel siyaseti biçimlendiren en temel olgu Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği arasındaki politik rekabettir. Söz konusu bu rekabetin 1950-1980 yılları arasında Türkiye'deki haber dergiciliğine iç ve dış politika bağlamında yansımaları, bu çalışmanın konusunu ve kapsamını oluşturmaktadır.Araştırma nesnesine yaklaşılırken izlenilen yöntem, anılan dönemde çıkan haber dergilerini (Akis, Kim, Yarın, Durum, Geçit, Yankı, Devir) dış politika gözlüğüyle taramaktır. Sonuç olarak; Türkiye'de haber dergiciliği küresel siyasetten, daha özelde ABD'nin izlemiş olduğu dış siyaset vizyonundan etkilenmiştir. Bunun yanında; söz konusu dergilerin siyasi düşünce yelpazesinin çeşitli konumlarında bulunduğu, hükümet kararlarına etki edebildiği ve gündem oluşturma yeteneklerinin olduğu çalışmanın diğer önemli tespitlerindendir.Anahtar Terimler: Türk dı? politikası, siyasal partiler, haber dergileri
Özet (Çeviri)
After the World War II, the political competition between the United States of America and the Union of Soviet Socialist Republics is the main event that shapes the global politics. The reflections of the competion in question within the context of domestic and foreign politics/policies on Turkish news magazines between the years 1950-1980 is the main theme and comprehension of this work.The method used in appraoching the subject-matter is to review the news magazines (Akis, Kim, Yarın, Durum, Geçit, Yankı, Devir) published the said period with the glasses of foreign policy. In conclusion, news magazines in Turkey are influenced by global politics, particularly by the US foreign policy vision. In addition, these are other important observations of the work that the aforementioned magazines have varios positions in the scale of political ideas, they are able to affect governmental decisions, and capable of setting the agenda.