Okul öncesi dönem çocuklarına yönelik hazırlanan masal ve öykü kitaplarının korku ve şiddet öğeleri açısından incelenmesi
Research on the books prepared for pre-school children from the points of fear and violence elements
- Tez No: 345841
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVİSE GÜLEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, Çocuk Kitapları, Korku, Şiddet, Children?s Literature, Child Boks, Fear, Violence
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZETOkul öncesi dönem, çocuğun 0-6 yaş dönemini kapsar. Bu dönem, çocuğun kişiliğinin oluşumu ve şekillenmesi, temel bilgi, beceri ve alışkanlıkların kazanılması ve geliştirilmesi açısından ileri yıllara olan etkisi nedeniyle, yaşamın en kritik dönemlerinden biri olarak görülmektedir.Çocuklar yaşamlarının ilk senelerinden itibaren yazılı ve görsel araçlarla karşılaşırlar. Öykü ve masal kitapları çocukların edebiyat alanına ait ilk deneyimlerini yaşadıkları örneklerdir ve çocukların eğitiminde vazgeçilmez bir araç olarak kullanılmaktadır. Bunun için çocukların yaşları, gelişim özellikleri, ilgi ve ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanmış nitelikli öykü ve masal kitapları büyük önem kazanmaktadır.Bu araştırma da, 135'i masal kitabı, 85'i öykü kitabı olmak üzere toplam 220 kitabın metin kısımlarındaki korku ve şiddet öğeleri araştırmacı tarafından oluşturulan bir değerlendirme formu çerçevesinde incelenmiştir. Genel olarak öykü kitaplarının metin kısmında %7,05 korku ve %15,2 şiddet öğesine rastlanırken, masal kitaplarının metin kısmında %11,8 korku ve %24,4 şiddet öğesine rastlanmıştır. Söz konusu öğelerin daha çok dünya klasikleri grubunda olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma, günümüz şartlarına göre değişen dünyamızda çocuk dünyasının da farklılaştığı ve artık bu masalların bir ?süzgeçten? geçirilerek değişen eğitim anlayışına göre değerlendirilmesi ve gerekli incelemelerin yapılması gerçeğini ortaya koymuştur. Ayrıca okul öncesi öğretmenlerinin çocuk kitaplarındaki korku ve şiddet öğelerinin farkındalıklarını belirlemek amacıyla bir görüşme formu hazırlanmıştır. Araştırmada, öğretmenlerin görüşme form sorularına verdiği yanıtlar doğrultusunda ulaşılan sonuç ise, onların iyi çocuk kitabının özellikleri konusunda yetersiz bilgiye sahip oldukları ve sınıflarında okuyacakları kitapların seçiminde dikkatsiz ve umursamaz davrandıklarıdır. Ayrıca konu ile ilgili önerilere gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Pre- School period contains child?s 0-6 years old. This period is considered as one of the most critical periods because of it?s future effect on child?s formation of personality , the acquisition and development of basic knowledge, skills and habits.Children meet written and visual materials from the first years of their lives. The story books and fairy tales are the first examples of their experiences in the field of literature and used as indispensable tools in the education of children.For that reason, well qualified story books anda fairy tales which have been prepeared taking into consideration of children's ages, developmental characteristics, interests and needs are very important at this point.At this research; the fear and the violance at the texts of 220 books , 135 of which are fairy tales and 85 of which are story books, have been examined with an evaluation form prepeared by the researcher. In general, while at the texts of story books %7,05 fear items and % 15,2 violance items have been observed , at the text of fairy tales %11,8 fear item and % 24,4 violance item have been observed . It has been found that these items take part more in the group of the world classics. This research has put forth the fact that world of children has differentiated in our world which has changed according to today's circumstances and from now on these tales should be evaluated by `straining? considering changing education system and necessary examinations should be made. Furthermore, an interview form has been prepeared to define pre-school teachers? awareness against the fear and the violance elements in child books.In the research, the result which has been reached by examining the answers given to the interview forms by the teachers, is that teachers have insufficient knowledge about good child book?s features and they behave carelessly and unconcerned about choosing the books which they will read in their classrooms.Also, the suggestions about the subject have been made.