Ortaöğretim öğrencilerinin okul güvenliğine ilişkin görüşleri: Çanakkale il merkezi örneği
High school students ideas related to school safety: An example of Çanakkale city center
  1. Tez No: 345846
  2. Yazar: ALPER ÇALIKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Güvenliği, Öğrenci Güvenliği, Ortaöğretim Okulu, School Safety, Student Safety, High Schools
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Okullar günümüzde bütün bireylerin eğitim-öğretiminde etkisi olan kurumlardır. Kişinin eğitilerek toplumda kendisine uygun bir rol edinmesinde ve ihtiyaç duyacağı bilgi ve alışkanlıkları elde etmede, okul sisteminin önemli bir işlevinin olduğu kabul edilmektedir. Okulların bu işlevlerini sorunsuz bir şekilde yerine getirmesi için okuldaki bireylerin kendilerini güvende hissetmesi gerekmektedir. Çünkü kendini güvende hissetmeyen bir bireyin öğrenmeye karşı açık ve istekli hale gelmesi mümkün değildir. Bu durumda okullardaki bütün bireylerin kendilerini fiziksel, ruhsal ve toplumsal yönden güvende hissedecekleri, uygun fiziksel ortam ve fiziksel çevre koşullarına sahip okul ortamlarının oluşturulması bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır.Bu araştırmada, ortaöğretim öğrencilerinin okul güvenliğine ilişkin görüşlerinin öğrenilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, öğrencilerin devam ettikleri okulların fiziksel/bedensel güvenlik, psikolojik güvenlik, toplumsal güvenlik ve fiziksel ortam/fiziksel çevre güvenliği ile ilgili görüşleri elde edilmeye çalışılmış, ayrıca bu görüşlerin cinsiyete ve okul türüne göre anlamlı bir şekilde farklılaşma durumu incelenmiştir.Tarama modelindeki araştırmanın çalışma evrenini, Çanakkale il merkezindeki örgün ortaöğretim öğrencileri oluşturmuş, örneklem ise genel ortaöğretim ve mesleki ortaöğretim türündeki gruplardan seçilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ile 10. sınıf öğrencilerinden toplanmış, veri analizinde okul güvenliğinin boyutlarındaki görüşler için frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Öğrenci görüşlerinin cinsiyete ve okul türüne göre muhtemel anlamlı farklılaşmaları için ise bağımsız gruplarda T-testi uygulamasına gidilmiştir.Araştırma sonucunda, öğrencilerin okul güvenliğinin boyutlarına ilişkin görüşleri elde edilmiş ve bunlar tartışılmıştır. Ayrıca öğrencilerin okul güvenliğinin toplumsal güvenlik boyutuna ilişkin görüşlerinin cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Bunun yanında, araştırmadan elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin okul güvenliğinin psikolojik güvenlik, toplumsal güvenlik, fiziksel ortam/fiziksel çevre güvenliği boyutlarındaki görüşleri okul türüne göre anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Schools are such institutions that they have great influence on all individuals? behaviours. It?s acknowledged by all that the school system has a leading role in the way people obtain knowledge and carry out their practices in society. For this reason, schools must improve their safety precautions in order to create a safe learning environment for all students.The aim of this study is to determine high school students? ideas related to school safety. For this purpose, it was studied to attain students? ideas about physical, physicological, social and environmental safety in school. It was also studied whether these ideas differed significantly according to students? gender and school type.The research is a survey. The universe of study consists high school students and the sample was constituted by seperating the universe of study into two different groups about school type such as general and vocational high school. Data which were used to determine the students? ideas about their own schools? safety were gathered from a questionnaire which was built up by the resarcher. The questionnaire was divided up into four subdimensions: Pyhsical safety, physicological safety, social safety and facility/environmental safety. Frequency, percent, mean and standart deviation values were used in the analysis of students? ideas about safety subdimensions. For analyzing the significiant difference according to students? gender and school type, the independent samples T-tests results were used.At the end of the research, students? ideas related school safety were discussed and it was identified that students? ideas about social safety differed significiantly according to the gender. Boys have less social safety than girls. It was also identified that students? ideas related about physicological, social and facility/environmental safety differed significiantly according to the school type. Vocational high school students have less physicological, social and facilty/environmental safety compared to the general high school students.