Greece vs. the Eurozone: The exit puzzle
Yunanistan ve Avrupa birliği: Çıkış bilmecesi
- Tez No: 345931
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER SUMRU ALTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Nicelle¸stirme, Durum Uzayı Modellemesi, Kalman Filtresi, Beklentiler, Yunanistan, Avrupa Parasal Birli˘gi, Endeksleme, Borç Krizi, Quantification, State Space Modelling, Kalman Filter, Expectations, Greece, European Monetary Union, Indexing, Debt Crisis
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Yunanistan borç krizinin derinleşen yapısının bir sonucu olarak ortaya çıkan, üye bir ülkenin Avrupa Parasal Birliği?nden ayrılması fikri Mayıs 2011 tarihinden itibaren tartışılmaktadır. Kriz ile ilgili yapılan araştırmalar krizin sebepleri ve sonuçları üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu tez ise, ayrılma fikrinin ortaya çıkışı ile Avrupa Birliği?nde değişmekte olan beklentilerin değişim davranışları ve özellikleri üzerine bir araştırmadır. Beklentiler, konu ile ilgili toplumsal görüş ile ilişki içerisinde, gözlemlenemez bir değişken olarak ele alınmıştır. Bununla birlikte finansal piyasalarda kullanılan cds ve bono ürünlerinin marj ve oran değişikliklerinin, beklentilerin değişimi ile ilgili bilgi taşıdığı öngörülmüştür. Bu kapsamda beklentiler, hem sosyal hem de ekonomik etmenler göz önüne alınarak incelenmiştir. Beklentiler ile ilgili toplumsal görüşü yansıtabilmek amacı ile Alman Bild, İngiliz The Guardian, Fransız Le Parisien ve Uluslararası Reuters haber kaynakları aracılığı ile haberler toplanmıştır. Bu haberler kullanılarak, nitel datanın nicel dataya çevrilmesi için kullanılan genel teknikler kapsamında bir duyarlılık endeksi yaratılmıştır. Beklentiler, duyarlılık endeksi ile ilişkili olarak düşünülmüş, finansal araçlardan elde edilen bilgiler ile bir durum uzayı oluşturulmuş, ve kalman filtresi kullanılarak çözülmüştür. Sonuç olarak elde edilen beklenti endeksi, Yunanistan?ın Avrupa Parasal Birliği?nden çıkışı ile ilgili görüşme sürecinde yaşanan önemli olayları yansıtabilmektedir. Araştırma, data kısıtlamaları sebebi ile, Mayıs 2011 ? Şubat 2012 sürecini kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
As a result of the worsening nature of the Greece sovereign debt crisis, the idea of expulsion or exit of a member state from the European Monetary Union (EMU) has been widely discussed since May 2011. Although there are many research that investigate the possible causes and consequences of the crisis, to the best of my knowledge, none examines the evolution of expectations that the idea of the exit is altered within the zone. This thesis analyzes the uncertainty that surrounds Greece's membership to the EMU. The idea behind the research is as follows: The evolution of expectations about Greece's exit is an unobservable movement that is in relation with the public opinion on the subject; moreover financial markets, specifically sovereign bond yields and credit default swap spreads, yield noisy information about this behaviour. Therefore both societal and financial determinants are incorporated in the analysis. In order to capture the viewpoint of the European society, news statements from Bild (Germany), The Guardian (England), Le Parisien (France) and Reuters are compiled. By using this news compilation, following the common quantification methods of a qualitative data, a sentiment index is built that captures the European society's approach to the expulsion of a member state. Modelling the expectations as an unobservable variable in relation with sentiment index, and analysing cds spreads with 5-year-maturity, and bond yields with 3 and 5 years of maturities as noisy observations, I build a state space and solve it recursively by using kalman filter. The resulting expectation index captures some important events about the exit of Greece from the union that occurred between May 2011 and February 2012, which is the time span for the analysis due to data restrictions