Uluslararası göçün tetikleyicileri: Suriye'den Türkiye'ye zorunlu göç'ün Cilvegözü örneği ile yansımaları
The dynamics of international migration: The reflections of compulsory migration from Syria to Turkey in Cilvegözü customs.
- Tez No: 345956
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARKHAD ALİMUKHAMEDOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İltica, Sığınma, Suriye, Türkiy, Refuge, Asylum, Syria, Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Zorunlu göç tarihin eski dönemlerinden beri farklı nedenlerle insanların kitleler halinde başvurdukları bir çözüm olagelmiştir. Kitlesel göçler, günümüz dünyasında çoğunlukla savaş, çatışmalar, salgı hastalıklar ve doğal felaketler sonrası görülmektedir. 2011 yılında başlayarak şiddetle artan Suriye?deki çatışmalar sonrası ülkelerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce Suriyeli çevre ülkelere sığınmış ve koruma altına alınmışlardır. Türkiye, Suriyeli sığınmacıları misafir eden başlıca ülkelerdendir. Bu tez, Suriyeli sığınmacıların yaşam şartlarını, sosyal sorunlarını, geleceğe ilişkin beklentilerini ve yerel halkla olan ilişkilerini incelemektedir. Keşfedici araştırma olarak tasarlanan tezde, medya incelemesi, mülakat ve gözlem gibi araştırma tekniklerine başvurulmuştur. Mülakat ve gözlemler, Hatay?ın Cilvegözü sınır kapısı ve civarından geçekleştirilmiştir. Suriyeli sığınmacılar örneğinin göçün teorik perspektifinden değerlendirildiğinde, itme-çekme, ağ ve gerilim teorilerinin birlikte açıklayabildiği bir göç hareketi olduğu kanaatine varılmıştır. Gözlemler ve mülakatlar göre, Suriyelilerin gerek kamplarda gerekse kamp dışında serbest ve rahat şartlarda yaşamaktadırlar. Ancak kısa süreliğine ve zorunlu bir şekilde göç eden bu kişilerin, geleceğe ilişkin belirsizlikler nedeniyle, ciddi rahatsızlıklarının olduğu, Suriye?deki çatışmaların sürmesiyle bu endişelerinin de katlanarak artacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Forced migration has become one of the solutions that mass people use for various purposes for centuries. In today?s world, mass migration usually occurs due to wars, conflicts, transmitted diseases and natural disasters. Hundred thousands of people had to flee from their countries, sought asylum in and protected by surrounding countries after the Syrian civil war that started in 2011 and increased enormously in the last two years. Turkey is one of those hosting countries. This thesis examines the life conditions, social problems, expectations of Syrian asylum-seekers and their relations with local people. Designed as an exploratory study, this study used media analysis, interview, and observation techniques. Interviews and observations were made in and around Hatay-Cilvegözü Border Gate. From migration theories perspective, Syrian case can be explained together by pull-push factors, network, and conflict theories of migration. According to the interviews and observations, Syrian guests are in good conditions regardless of where they stay, in camps or in other places. However, those people, who had to migrate for short term, now have serious problems because of uncertainty, and these problems will be doubled if the civil war continues in the upcoming months and years in Syria.