1980 sonrası hükümet politikalarının Güneydoğu'nun kalkınması ve terör üzerindeki etkileri
The effect of post 1980 government policies on development of Southeast Turkey and teror
  1. Tez No: 345957
  2. Yazar: ERCAN BAYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Koalisyon Hükümetleri, Hükümet Programları, Yatırım ve Terör İlişkisi, Güneydoğu Anadolu Projesi, Yatırım Teşvikleri, Bölgesel Kalkınma, Çözüm Süreci, Coalition governments, Programmes of government, Relationship between terrorism and investment, Southeastern Anatolia Project, Investment incentives, Regional Development, Kurdish Settlement Process
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Türkiye?nin en önemli sorunlarının başında bölgesel kalkınma ve gelirin eşit dağılımı gelmektedir. Güneydoğu Anadolu?da kamunun harcamalarından istenildiği kadar pay alamayan bölgelerin başında yer almaktadır. Bunun sebeplerinden biri Türkiye?de siyasi yapının tam olarak oturmamasıdır. Kısa süren koalisyon hükümetleri döneminde siyasilerin bölgesel kalkınmaya yönelik vaatleri fazla olsa da bunu kamunun harcamalarında görmek mümkün olmamaktadır. Türkiye son 10 yıldır koalisyon hükümetleri ile tanışmasa da geçmişte koalisyon hükümetleri siyasetin önemli bir parçasıdır. Türkiye Cumhuriyeti?nin kuruluştan bugüne kadar ortalama her 1,3 yılda bir hükümet kurulmuştur. Bazı istikrar dönemleri de çıkarıldığında hükümetlerin ortalama ömrü yaklaşık 6 aydır. Bu da koalisyon yönetimleri ve siyasal istikrarsızlığın ekonomiye, bölgesel kalkınmaya faturası olarak ortaya çıkmaktadır. Kalkınma ve yatırımlara yeterli miktarda kaynak aktarılmazken bu kaynaklar terörle mücadeleye gitmektedir. Türkiye?nin teröre harcadığı kaynağın 300-400 milyar dolar arasında bir rakam olduğu hesaplanmaktadır. Terörle mücadeleye her yıl milyarlarca dolarlık kaynak aktarılırken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi?nde koalisyon dönemlerinde yatırımların azaldığını resmi rakamlarla ortadadır. Ak Parti iktidarı döneminde tek parti yönetiminin etkisiyle son 10 yılda 32 milyar liralık kaynak aktarılmıştır. Güneydoğu?da bulunan dokuz ilin içerisinde yer aldığı Güneydoğu Anadolu Projesi?ne (GAP) aktarılan kaynak miktarları toplam kamu harcamalarından ortalama yüzde 7 pay alırken bu rakam 2010 yılında yüzde 14?ün üzerine çıkmıştır. Yatırımların artmasıyla birlikte 2011 yılı rakamlarına göre Diyarbakır ve Şanlıurfa?da işsizlik oranları yüzde 11?e kadar gerilemiştir. Bu veriler koalisyon hükümetlerinin kalkınmaya olan olumsuz etkisi ve terörün beslendiği ortamı genişlettiği tespitini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The Effect of Post 1980 Government Policies on Development of Southeast Turkey and Teror Regional development and inequality of income distribution are one of the biggest problems of Republic of Turkey. South Eastern part of Turkey does not have the sufficient share from public expenditures. One of the reasons behind this situation is just because the political structure of the state in Turkey has not yet been completely established. Although the politicians in the short term coalition governments make a lot of promises on the regional developments, it is not possible to see that their promises are carried out in public expenditures over the region. Turkey has a single party government for the last ten years but coalition governments were really common and they were important element of Turkish politics. The average life of a government in Turkey is 1,3 years. However, the average life of a government in reality is just 6 months when one takes into consideration that a government needs time for stability. This is the reason that the coalition governments and political instability lead to negative results on economy and regional development. Due to the combating terrorism, Turkey cannot spend its sources to development and investment. It is calculated that Turkey has spent 300-400 billion dollars in combating terrorism. While spending billions of dollars every year for combating terrorism, the official figures clearly show that investment in South Eastern Anatolia during the coalition governments decreased. The AK Party government which enjoys the being single party government has allocated 32 billions dollars in the last 10 years. The Southeastern Anatolia Project which consists of nine provinces had the 7 percent of public expenditures before AK Party government but it increased to more than 14 percent in 2010. The figures of 2011 show that unemployment rate in Diyarbakır and Şanlıurfa declined to 11 percent thanks to the new investments. All these figures show that coalition governments have negative effects to development and combating terrorism.