Avrupa yerel yönetimler özerklik şartı açısından Türkiye'deki yasal düzenlemelerinin incelenmesi
European charter of local self-government in terms of, legal regulations examine in Turkey
- Tez No: 345955
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET KÖSECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Özerklik Şartı, Yerel Yönetim, Yerel Yönetin Kanunu, Avrupa Konseyi, Belediyeler
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu çalışmanın amacı, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı?ndaki yerel yönetimlerin özerkliğini düzenleyen ilke ve esasların Türkiye?deki yasal düzenlemelerde ne oranda yer aldığını incelemektir. Bu nedenle, öncelikle Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı incelenmiş, daha sonra Anayasamızdaki idari ve merkezi yerinden yönetim ile ilgili düzenlemeler gözden geçirilmiştir. 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi kanunu, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ve 6360 sayılı Onüç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmialtı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, Türkiye?de ne kadar uygulandığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Yerel yönetim kanunlarıyla ilgili Anayasa mahkemesine yapılan itiraz başvurularında Anayasa mahkemesinin verdiği kararlar incelenmiştir. Bu çalışmalar sonucunda, Türkiye?deki mevcut anayasa ve kanunların Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı?na genel anlamda uygun olduğu görülmüştür. Hatta Türkiye?nin, Özerklik Şartı?nın çekince koyduğu bazı maddelerine, Anayasa ve Kanunlarda yer verdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, the European Local Government Autonomy in Condition for autonomy in local government policy and foundations in Turkey and what legal arrangements that are all that is required is to examine. This is why the first Condition for Autonomy for European Local Governments have been checked, then law constitution administrative and center it with that of the management was revised the regulations. 5393 of the Law 5216 Metropolitan Municipality law 5302 Law on Special Provincial Administration and 6360 of Thirteen Provinces, Metropolitan Municipality and the twenty-six County With the Establishment of Certain Laws and Decrees with the force of the Law Amending The scope, what do you think applied tried to find out. Local government laws Constitutional Court's decisions on applications for appeal to the Constitutional Court examined. As a result of these studies, Turkey's current constitution and the laws of the European Charter of Local self-government is generally appropriate and mortality. Even in Turkey, some of the provisions of reservations against the Charter of Autonomy, is given in the Constitution and the Laws. Key Words : Autonomy Charter, Local Management, Local Government Law, The Council Of Europe, Municipalities