1910-1930 yılları arasında öncü akımların Avrupa tiyatrosunda mekan tasarımına yansıması
Reflections of the currents avant-garde to stage design in European theatre between the years 1910-1930
- Tez No: 345965
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİL ÜNLÜ AYCIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Yirminci Yüzyıl, Öncü akımlar, Avrupa tiyatrosu, Mekân tasarımı, Twentieth century, Avant-garde movements, The European theatre, Stage design
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yirminci yüzyılda öncü (avangard) sanat akımlarını ateşleyen ortam, birinci dünya savaş öncesi ve bu savaşın sonrası ortamıdır. Öte yandan sanattaki yeni arayışlar, savaşı hazırlayan koşul¬lardan ve savaşın yarattığı sorunlardan kaynaklanmıştır. Bu akımlar aynı zamanda endüstrileşmenin ve kapitalizmin ulaştığı yeni aşama karşısında sanatçının şaşkın ve kararsız tutumunu dile getirmektedir.Zamanda ve mekânda, dilde, maddede bilinen bütün sınırlar parçalanmıştır. Sanatçı ele aldığı malzemeyi sanatsal yapıta dönüştürme sancısı çekerken dengelerin alt üst olduğu bir dünyada, yaşamın kendisi sanatsal malzeme olmaktadır ve böylece yeni estetik değerler oluşur. Tüketim kültürünün etkileriyle sanatçının duyarlılığı da değişir. Kalıcı olma sorunu, sanattaki yeni arayışlara hız kazandırmıştır.Bu tez çalışmasıyla ilk olarak tiyatro sanatının tarihsel öncü akımların ortaya çıkışı, gelişim süreci, getirdikleri yeniklikler ve bu öncü akımların Avrupa tiyatrosundaki etkileri incelenmiştir.İkinci olarak da 1910?1930 tarihleri arasında Avrupa toplumları sosyo-ekonomik, politik, kültürel ve tarihsel süzgeçten geçilerek kendisinden sonra gelecek olanlara ışık tutabilmiş önemli tiyatro yönetmenleri ve tasarımcılarını ele almıştır. Bu yönetmen ve tasarımcılar sahne mekân tasarımı anlamında birçok yenilikler ortaya atmışlar ve günümüz tiyatrosunuda derinden etkilemeyi başarmışlardır. Bu çalışmada bunun önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fired atmosphere art movements of avant-garde, before the first world war, and this is the aftermath of the war in twentieth-century. On the other hand, new searches in the arts, the conditions of war and the problems created by the war has caused. At the same time this movement has reached a new stage of industrialization and capitalism in the face of the artist is expressing surprise and unstable behavior.At time and space, language, material was broken up all known limits. Artists to take the material into works of art while taking pains to be balanced in a world of upside, life itself is an artistic material. So Aesthetic has created new aesthetic values. The artist's awareness of the impact of consumer culture has also changed. To become permanent problem has speeded to new searches in art.With this thesis, the first theatre of the historical trends, avant-garde to the emergence, development process, innovations and this effect of avant-garde movements in the European theater were investigated.Secondly, between 1910 and 1930 the European society of socio-economic, political, cultural and historical have been filtered. İmportant theatre directors and designers who could enlighten to next generations put forward ideas design and many improvements. They influenced to achieve deeply. İn this study has tried to emphasize the importance of this.