Yalvaç Müzesi'nde sergilenen Tunç Çağına ait seramik kaplar ve kişisel yorumlar
Ceramic vessels and personal comments exhibited in Yalvaç Museum belongs to Bronze Age
  1. Tez No: 345964
  2. Yazar: NANİFER ENİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERAP ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Bronze age, Yalvac Museum, the Ceramic Board, form, hand made, wheel-made
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoseramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
?Yalvaç Müzesi'nde Sergilenen Tunç Çağına Ait Seramik Kaplar ve Kişisel Yorumlar? konulu bu çalışmada Yalvaç Müzesinde bulunan seramik kaplar ve yörede yapılmış arkeolojik araştırmalarda çıkan buluntuların genel bir değerlendirmesi ve kişisel yorumlaması yapılmıştır.Yalvaç Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Tunç Çağı'na ait eserler, Yalvaç'a 19 km. uzaklıkta bulunan Çam harman (Köstük) Höyüğüne (M.Ö. 3-2. bin) ait pişmiş toprak eserler vazolar, kulplu-kulpsuz kaseler ve farklı formlar ayrıca Yalvaç çevresinden derlenen ve muhtelif şekillerde elde edilen küçük eserler ile vatandaşlar tarafından tesadüfen bulunup satın alınan eserlerden oluşmakta ve yörenin erken dönem seramik sanatına ışık tutmaktadırlar.Tunç Çağı seramik formları genellikle elle şekillendirme ve çarkta şekillendirme yöntemleriyle üretilmiş olup, form yüzeyleri taş, tahta, deniz kabuğu gibi sert cisimlerle perdah yapılmış yüzeyleri pütürsüzleştirilmiştir. Formların boyutları 15 cm ile 40 cm arasında olup, bu da formların saklama amaçlı veya servis amaçlı olarak kullanıldığını göstermektedir. Dönem formlarının yüzeyinde astar uygulanırken, bezeme görülmemektedir.Yalvaç Arkeoloji müzesinde sergilenen ve Yalvaç ve çevresindeki prehistorik-protohistorik yerleşimlerden gelen Tunç çağı kaplar ve kap parçaları üzerinde yapılan incelemeler tarihsel süreci, bunları kullanan toplumun gereksinimleri, sosyal durumlarını, beğenilerini ve ekonomik sistemlerinin yansıtmaktadır.Bu çalışmanın amacı, tarihsel süreçte Pisidia Antiocheia'sıyla pek çok kültüre ev sahipliği yapan ve kültürel zenginliği bulunan Yalvaç Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Tunç Çağı'na ait eserlerden yola çıkarak yapılan kişisel yorumlarla seramik pano oluşturmak ve bunun sonucunda geleneksel seramik sanatına çağdaş seramik sanatı olanaklarıyla bütünleştirmektir. Çalışmanın çıkış noktası insanoğlunun tarih boyunca her dönemde gerek kullanım gerekse diğer gereksinimlerini yapmış oldukları seramik eserleri farklı seramik uygulama tekniği ile bütünleştirmektir. Yalvaç Arkeoloji müzesi Tunç çağı seramik formları, yöre toprağı kullanılarak seramik pano yorumlaması ve uygulaması yapılmıştır.nahtar Kelimeler: Tunç çağı, Yalvaç Müzesi, Seramik Pano, Form, El yapımı, Çark yapım
Özet (Çeviri)
In the study about“ Ceramic Vessels and Personal Comments Belongs to Bronze Age displayed on Yalvac Museum”was made personal interpretations and general evaluations on the ceramic vessels in the Museum of Yalvac and archaeological research and personal interpretation of the findings.Artifacts belongs to Bronze Age in the Museum of Archaeology, 19 km. to Yalvaç there are pieces of terracotta vases, bowls with handle-handle-less and in different forms and in various ways, also collected from around Yalvac with small pieces purchased by the citizens there by chance belongs to Çam Harman (Costume) Mound (BC, 3-2. thousand) and lightens constitute the art of the early works of ceramic.Bronze Age pottery forms are usually made of hand-forming and wheel forming techniques, forming surfaces were become smooth by using, stone, wood, sea shell made of hard objects. Sizes are between 15 cm and 40 cm and show that the forms used for the purpose of storage or service purposes. While the lining is being made on thee surface of the term forms, it isn?t seen any embellishment.Exhibited in Museum of Archaeology in Yalvaç, the examination of the historical process of containers and container parts coming from prehistoric-Yalvac Protohistoric Yalvac and Bronze Age settlements reflect the requirements of society using them, social status, appreciation, and the economic systems.The purpose of this study is to create a personal interpretation of contemporary ceramic art facilities, in the historical process with Pisidia Antiocheia and cultural richness of many cultures were hosted in the Museum of Archaeology in Yalvaç belongs to the Bronze Age based on the works of the ceramic panel and as a result, to integrate traditional ceramic art and contemporary ceramic art. The starting point of the study of human beings throughout history, they are made of ceramic works and other requirements to integrate with different ceramic technique. Bronze Age Archaeology Museum in Yalvac, ceramic forms, interpretation and application of ceramic panel is made using the local soil.