Newsweek Türkiye dergisinde yayınlanan haber fotoğraflarında ABD Ortadoğu siyasetinin sunumu üzerine bir inceleme
Newsweek Turkey news magazine published on a study report photographs of U.S. Middle East policy
  1. Tez No: 345971
  2. Yazar: EREN GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ MUHAMMET BAYRAKTAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Güzel Sanatlar, Journalism, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Haber Dergisi, Haber Fotoğrafı, Görsel Temsil, Ortadoğu, Propaganda, Newsmagazine, News photography, Visual Represantation, Middle East, Propaganda
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez çalışması, Uluslararası yayın politikasına sahip Newsweek Dergisinin Türkiye'de yayın hayatına başlamasıyla birlikte oluşan Newsweek Türkiye Dergisi'nin, Amerika'nın Ortadoğu Siyaseti bağlamında haber fotoğraflarını incelemektedir. Bu inceleme Newsweek Türkiye Dergisi'nin birinci sayısından otuz sekizinci sayısına kadar dayanmaktadır ve yayınlardaki kapak fotoğrafları, haberlerdeki fotoğraflar, haberin sunumuna ilişkin öğeler Amerika'nın Ortadoğu ile ilişkili haberlerini içermektedir. 11 Eylül sonrasında gelişen olaylarla birlikte Amerika'nın terörizm ile mücadelesi kapsamında yaşanan gelişmeler, Ortadoğu'daki hareketliliğin önemli dinamikleri olmuştur.ABD kaynaklı bir yayının Türkiye'de Türkçe olarak yayımlamasında ABD politikalarının meşrulaştırılması, olumsuzlukların ortadan kaldırılması, Türk toplumunun görseller aracılığıyla ABD'nin Irak işgalini onaylaması hedeflenmektedir. ABD'nin bu politikasından yola çıkarak yapılan analiz sonucunda seçilen haber dergisi olan Newsweek'te yayınlanan haber fotoğraflarının öncelikli olarak ABD'nin ortadoğu siyasetinin resmi bir söylem dahilindeki ?kurgu? olduğu söylenebilir. Nitekim kurgulu fotoğraflar çoğunlukla, olayların o an iktidarda olan hükümetin şekillendirdiği hallerini sunmaktayken nadiren bağımsız, yeni veya özgün görsel bilgileri sunmaktadır. Dolayısıyla sunulan haberlerde bu doğrultuda özellikle çerçevelendirilerek toplum içinde ABD politikalarını meşrulaştırıcı mesajlar içeren birer göstergeler olarak sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses news photography of Newsweek Turkey Magazine of Newsweek, having an international broadcasting policy, occuring with the beginning its broadcasting life within the concept of Middle East policy of America. This analyse is based on the first issue of Newsweek Turkey Magazine to its thirty-eighth issue and covering photos in the publications, photos in news, elements regarding news reporting include the news of Ameriaca regarding its relationships with the Middle East. The developments experienced within the scope of America?s struggle against terrorism have become important Dynamics in the restlessness in Middle East together with the occurings developing after 11th September.In the broadcasting of a U.S-led publication in Turkey as a Turkish publication, the approval of USA for Iraq occupancy via the legalisation of USA policies, abolishing the negativities of Turkish society and visuals. It can be said that the news photography published in Newsweek, chosen as a result of the analyse carried out by considering this policy of the USA, is a ?fiction? primarily of USA?s Middle East Policy within a formal discourse. Thus, while fictional photos largely present the events in a way shaped by the current government, they rarely present independent, new or uniqe visual information. So, they are represented as indications having messages that legalise USA policies in the society by accordingly being framed in the news published.