ABD ve İngiltere dergilerinde TSK'nın Suriye harekâtının eleştirel söylem analizi: Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı
Critical discourse analysis of Syria operations by Turkish Armed Forces in US and UK magazines: Euphrates Shield, Olive Branch and Peace Spring
- Tez No: 901114
 - Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM BOSTANCI
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Gazetecilik, Journalism
 - Anahtar Kelimeler: Türk Silahlı Kuvvetleri, TSK, Suriye, YPG, IŞİD, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Foreign Affairs, Newsweek, Time, The Economist, The Week, Turkish Armed Forces, Syria, YPG, ISIS, Euphrates Shield, Olive
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 305
Özet
Bu tezde ABD'nin Foreign Affairs, Newsweek ve Time dergileri ile İngiltere'nin The Economist ve The Week dergilerinde TSK'nın Suriye'nin kuzeyine yönelik icra ettiği Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekâtı hakkındaki içerikler, Van Dijk'in metodolojisi ile eleştirel söylem analizine göre incelenmiştir. Çalışmada, birbirinden farklı ekonomi-politiği, editöryal politikaları, bağımsızlık ve tarafsızlık iddiaları olan ve farklı kurumsal köklerden gelen dergilerin, yayın yaptıkları ülkeler ve dış politikalarıyla uyumlu yayın yapıp yapmadıkları sorusuna cevap aranmış ve Türkiye'de de TSK'nın sınır ötesi harekâtının ABD ve İngiltere'deki dergilere yansımaları açısından literatür oluşturmayı amaçlamıştır. Çalışmanın sonucunda ABD'den incelemeye alınan 3 derginin tamamının ABD'nin resmî söylemleriyle uyumlu içerikler yayınladığı tespit edilmiştir. İngiltere liderliği pek çok kez Türkiye'nin sınır güvenliği konusundaki kaygılarına hak verdiğini söylerken, İngiltere merkezli dergilerin İngiltere'nin değil ABD'nin resmî söylemiyle aynı politikada yayın çizgisi belirledikleri tespit edilmiştir. İncelenen içeriklerin çoğunluğunda Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye sınırlarında özerk bir Kürt devleti kurulması gerektiği savunulmuş ve PYD'nin özerkliği tecrübe ettiğine işaret edilmiştir. ABD ve İngiltere merkezli 5 dergiden incelenen 44 içeriğin ekseriyetinde, Türkiye'nin Kürtlerin tamamı ile PKK/YPG'yi eşdeğer tutuğuna yönelik gerçekle bağdaşmayan bir imaj çizdiği görülmüştür. Dergilerde yalnızca Fırat Kalkanı Harekâtı'nın IŞİD'le mücadele aşamasına ilişkin Türkiye hakkında nötr veya pozitif içerikler yayınlamıştır. Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekâtı, incelenen tüm dergilerde negatif içeriklerle yansıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation consists of an analysis of the contents regarding the Euphrates Shield, Olive Branch, and Peace Spring operations carried out by the Turkish Armed Forces in northern Syria, as published in the USA's Foreign Affairs, Time, and Newsweek magazines, as well as the UK's The Economist and The Week magazines. The contents are examined using Van Dijk's critical discourse analysis. The study seeks to answer the question of whether magazines with differing economic-political backgrounds, editorial policies, claims of independence and impartiality, and origins from different institutional roots publish in accordance with their countries' foreign policies. The paper also aims to contribute to the literature in Türkiye by examining the reflections of the Turkish Armed Forces' cross-border operations in political magazines published in the US and the UK. As a result of the study, it was found that all three magazines examined from the USA published content in line with the official discourse of the USA regarding the operations. While the UK leadership has repeatedly expressed agreement with Türkiye's concerns about border security, it was observed that the UK magazines do not follow a publishing policy consistent with the official discourse but rather align with the foreign policy of the USA. In most of the examined contents, it was argued that there should be an autonomous Kurdish state in northern Syria, along Türkiye's borders, and it was noted that the PYD experienced autonomy. It was observed that the majority of the 44 contents examined from five magazines in both countries portrayed an image that Türkiye treats all Kurds and PKK/YPG as equal, which is not accurate. The magazines published neutral or positive content about Türkiye only during the fight against ISIS within the scope of Operation Euphrates Shield. Operations Olive Branch and Peace Spring were reflected negatively in all magazines concerning Türkiye.