Edirne ili Lalapaşa ilçesi Ömeroba Köyü (Türkiye) dolayında 1:25.000 ölçekli jeolojik harita alımı ve bölgenin yapısal özelliklerinin incelenmesi
Geological mapping at 1:25.000 scale in the vicinity of Omeroba Village (Lalapaşa/Edirne/Turkey) and examination of regional structural features
  1. Tez No: 346035
  2. Yazar: ALPER BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TEKİN YÜRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ömeroba, Edirne, Istranca, stratigrafi, mikrotektonik yapılar, Ömeroba, Edirne, Strandja, stratigraphy, microtectonics
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
İnceleme alanında Istranca Masifi'ne ait metamorfitler ile Trakya Havzası'na ait sedimanter kayaçlar yüzeylemektedir. Litostratigrafik özellikler ve yaşlar dikkate alınarak yapılan gruplamada Paleozoyik dönemine ait, yeşilşistten amfibolit fasiyesine kadar metamorfizma gösteren beş birim; Triyas dönemine ait, yeşilşist fasiyesinde metamorfizma geçirmiş iki ayrı birimden oluşan transgressif bir istif ve Senozoyik döneminde Orta-Geç Eosen'den Pliyosen'e kadar sedimanter üç birim ayırtlanmıştır. Paleozoyik dönemin en yaşlı kayaç grubunu oluşturan temel metamorfitlerinin kısmi ergimeye uğraması ile migmatitler ve ergimenin doğurduğu ortognayslar oluşmuştur. Para ve orto kökenli bu metamorfitler, Üst Paleozoyik metagranitleri ve daykları tarafından kesilmektedir. Paleozoyik döneme ait kaya birimlerinin birlikte deformasyona uğradıkları belirgin olmakla birlikte; Triyas dönemine ait kaya birimlerinin ise Paleozoyik kayalarıyla beraber ya da farklı bir dönemde onlarla aynı yönde bir sıkışmaya maruz kalmış olabilecekleri öngörülmektedir. Paleozoyik döneme ait kaya birimleri kırılgan-sünek deformasyon geçiş şartlarında deformasyona maruz kalmıştır. Deformasyonu meydana getiren sıkışma ya da gerilme hareketleri kuzeye, KB'ya, KD'ya ve güneye doğru hareketler oluşturmuştur. Bunlardan kuzeye ve KD'ya doğru gözlenen sıkışma hareketinin meydana getirdiği deformasyonlar yaygın olarak izlenir. KB'ya doğru olan hareket, nadir gözlenen ancak yine bir sıkışmayı ifade eden deformasyonlar meydana getirir. Güneye doğru olan hareket ise yine nadir görülen ancak gerilmeyi ifade eden bir harekettir. Kıvrım eksenleri ve ters faylar genel olarak D-B ve KB-GD doğrultulu olup, kuzeye ve KD'ya doğru bir sıkışmaya bağlı gelişmiştir. Paleozoyik yaşlı kayaçlardan alınan örneklerde yapılan mikrotektonik çalışmalar da bu yöndeki hareketi desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
In the study area the metamorphic rocks of Strandja Massif and sedimentary rocks of Thrace Basin are cropped out. Based on the lithostratigraphic features and age data, five Paleozoic rock units metamorphosed in greenschist to amphibolite facies, a Triassic transgressif sequence comprising two rock units metamorphosed in greenschist facies, Middle-Late Eocene to Pliocene age three sedimentary rock units are differentiated and mapped. The migmatites and orthogneisses are formed by partial melting of basal metamorphics which are the oldest rock unit in the field. These metamorphics, originated from sedimentary and magmatic rocks, are intruded by metagranites and dikes of Late Paleozoic age. Although the deformation of Paleozoic age rocks as a whole is clear, the Triassic rock units might be either deformed together with the rocks of Paleozoic age or compressed later, in the same compressional direction. The Paleozoic rocks are subjected to deformation under ductile-brittle transitional conditions. The compressional or extensional movements caused deformation are towards the North, Northwest, Northeast and Southwards. The common sense of movements seen in the field are towards the N and NE. The northwestward movement sense isiv rarely observed, but still pointing to compressional deformation. Sense of southward movement is also rarely observable in the field, suggesting an extension. Fold axis and thrust faults are generally trending in E-W and NW-SE directions, implying to a compressional movement towards the N-NE. The microtectonic analysis carried out on the samples collected from the Paleozoic rocks, support the same movement sense.