GIS tabanlı bir mamdani bulanık çıkarsama aracının geliştirimi ve heyelan duyarlılık haritası üretimine uygulanması
Developing a GIS-based mamdani fuzzy inference system tool and application on the landslide susceptibility map production
  1. Tez No: 346038
  2. Yazar: TURGAY ÖSNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU SEZER, DOÇ. DR. AYKUT AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Jeoloji Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: heyelan tespiti, bulanık çıkarsama sistemleri, uzman sistemler, duyarlılık haritası, determination of landslide, fuzzy inference systems, expert systems, susceptibility map
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Heyelan duyarlık haritası oluşturmak karmaşık bir problem olup, üretilmesinde bugüne kadar istatistiksel yaklaşımların yanı sıra, çeşitli esnek hesaplama yöntemleri de kullanılmıştır. Bulanık çıkarsama sistemlerinin doğal olaylar üzerine çok sayıda uygulaması mevcuttur. Heyelan duyarlılık haritası üretimi matematiksel olarak modellenmesi çok güç, ayrıca uzman görüşü tabanlı ve bağlam içinde değerlendirme gerektiren bir süreçtir. Bu özellikleri nedeniyle bulanık çıkarsama sistemleri heyelan duyarlılık haritası üretiminde kullanılabilecek bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak modeli oluşturmak için gereken bilgi altyapısı, birden çok aracın birlikte kullanımı ve özellikle modelleme için kullanılacak araçların karmaşıklığının bulanık sistemlerin bu problem için kullanımına engel oluşturacak nitelikte olduğu düşünülmektedir. Bu düşünceden hareketle, açık kaynak kodlu yazılım ve kütüphaneleri bir platform altında sarmalanarak harita görüntüleme, bulanık modelleme, çıkarsama ve sonuçlarını izleme yeteneklerini sunan GeoFIS yazılımı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
To produce landslide susceptibility maps is a complex problem and, various statatistical approaches and soft computing methods have been employed to solve it. In literature, there are several fuzzy inference system application on the natural event modeling. It is too difficult to model landslide susceptibility maps by classical mathematics, and the mapping process includes expert based and contex specific assessment. Because of these characteristics, fuzzy inference systems come out as a method to produce landslide sussceptibiliy maps. However, it is thought that some factors such as knowledege required for modelling, necessity of more than one tool usage and especially complexity of the modeling tools blocks use of fuzzy inference systems to solve this problem. Act on this belief, GeoFIS which encapsulates some open source libraries and softwares and presents one platform is developed with the map visualization, fuzzy modeling and evaluation abilities.