Uydu yönelim denetimi
Satellite attitude control
- Tez No: 346047
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yonelim denetimi, kuaterniyon geribeslemeli denetim, PD+ ¨ denetim, kuaterniyon tabanlı geriadımlı denetim, kayan kipli denetim, Attitude control, quaternion feedback controller, PD+ controller, quaternion based backstepping controller, sliding mode controller
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez çalışmasında, uzay ortamında katı bir cisim gibi davrandığı varsayılan uyduların yönelim denetimi problemi ele alınmıştır. Yönelim kuaterniyonlar kullanılarak ifade edilmiş ve kuaterniyonları esas alan denetim yöntemleri ile yönelim denetimi sağlanmıştır. Büyük açısal manevraların söz konusu olduğu durumlar ve uyduların doğrusal olmayan yapıları göz önünde bulundurulduğunda, yönelim denetimi doğrusal olmayan denetim yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Kuaterniyon geribeslemeli denetim, PD+ denetim, kuaterniyon tabanlı geriadımlı denetim ve kayan kipli denetim bu tez çalışmasında uydu yönelim denetimi için kullanılan, doğrusal olmayan denetim yöntemleridir. Bu yöntemler, Alçak İrtifa Dünya Yörünge uydusu olan ESEO (European Student Earth Orbiter) uydusunun teknik parametreleri kullanılarak, uydu yöneliminin denetlenmesi kapsamında ele alınmıştır. Yönelim denetimi duruk konumdan duruk konuma geçme ve istenilen yönelimin gürültüsüz ve gürültülü ortamlarda takip edilmesi durumları için ele alınmıştır. Denetim yöntemlerinin iyi sonuçlar verdiği benzetim yoluyla gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, attitude control problem of satellites which are assumed to be as rigid bodies is addressed. Satellite attitude is represented in terms of quaternions. Due to the nonlinear nature of satellites and in the case of large angular maneuvers, attitude control is achieved via nonlinear controllers. Quaternion feedback controller, PD+ controller, quaternion based backstepping controller and sliding mode controller are used for attitude control in this work. These controllers, which are all nonlinear in nature, are used to control the attitude of ESEO (European Student Earth Orbiter) satellite which is a Low Earth Orbit (LEO) satellite. It is commanded for satellite to maneuver as rest-to-rest and to track desired attitude in the presence and absence of noise. By a simulation study, it is shown that the controllers used in this work perform well.