Rastgeleleştirilmiş yanıt modellerinde oran ve ortalama tahmin edicileri
Proportion and mean estimators in randomized response models
  1. Tez No: 346046
  2. Yazar: NİLGÜN ÖZGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÇINGI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Rastgeleleştirilmiş yanıt modelleri, Hassas soru, Yardımcı değişken, Oransal tahmin edici, Regresyon tahmin edici, Etkinlik, Hata kareler ortalaması, Randomized response models, Sensitive question, Auxiliary variable, Ratio estimator, Regression estimator, Efficiency, Mean square error
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Kumar, alkolizm, cinsel tercih, uyuşturucu kullanımı, kürtaj, vergi kaçakçılığı, yasa dışı gelir, mobbing, siyasi görüş gibi hassas konular üzerinde yapılan araştırmalarda cevaplamamadan ya da yanlış cevaplamadan kaynaklanan hatayı azaltmak için Rastgeleleştirilmiş Yanıt Modelleri(RYM) kullanılır. Warner[37]nin öncülüğünü ettiği bu model daha sonra hem oran hem de ortalama tahmini için geliştirilmiştir. Bu çalışmada toplamsal, çarpımsal ve seçimli rastgeleleştirilmiş yanıt modellerinde önerilen çeşitli tahmin ediciler tanıtılmıştır. Yardımcı değişken bilgisinin kullanıldığı tahmin edicilerden faydalanarak hem oran hem de ortalama tahmini için çeşitli RYM?lerde çeşitli oransal ve regresyon tahmin edicileri önerilmiştir. Önerilen tahmin ediciler ile literatürdeki var olan tahmin ediciler etkinlik bakımından teorik olarak karşılaştırılmış ve bu sonuçları daha kesin elde edebilmek amacıyla bir simülasyon çalışması yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar son bölümde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Randomized Response Models(RRM) are used to reduce nonrespondents rates and biased responses arising from surveys on sensitive subjects such as gambling, alcoholism, sexual abuse, drug addiction, abortion, tax evasion, illegal income, mobbing, political view and many others. Starting from the pioneering work of Warner [37], many versions of RRM have been developed that can deal with both proportion and mean estimation. in this study, we introduce various randomized response models, some based on the additive and multiplicative RRM, and some from optional RRM?s. New ratio and regression estimators for both proportion and mean estimation in various randomized response models are proposed using auxiliary variable information. The efficiency of the proposed estimators with respect to existing estimators in the literatüre are compared theoretically and a simulation study has been performed to control theoretical results. The results obtained in the simulation study are discussed at the final section.