Bir lokal anestezik madde olan lidokain'in (2-diethylamino-N-(2,6 dimethylphenyl) acetamide) etki süresini uzatmak için poli akrilat bazlı hidrojel mikrokürelerin kullanımı ve denenmesi
Administration and experimentation of polyacrylate based hydrogel microspheres for prolonging the activity period of lidocaine (2-diethylamino-N-(2,6 dimethylphenyl) acetamide) as a local anaesthetic
- Tez No: 346082
 - Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ONUR, PROF. DR. SÜLEYMAN ALİ TUNCEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
 - Anahtar Kelimeler: Lidokain, mikroküre, lokal anestezik, yürüme testi, Lidocain, microsphere, local anaesthetic, walking track analysis
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 72
Özet
Lokal anestezikler birçok alanda, özellikle küçük alanlara yapılan cerrahi müdahalelerde kullanılırlar. Ancak etki süreleri kısadır ve sürekli olarak tekrarlanması gerekmektedir. Bu da toksisiteye yol açabileceğinden sorun yaratmaktadır. Mikroküreler ise kontrollü salınım sağlayan mekanizmalardır. Bu çalışmada bir lokal anestezik madde olan lidokaini mikroküreye yükleyerek etki süresini uzatmak amaçlanmıştır. Mikrokürelerin etki süresini hesaplamak amacıyla sıçanlarda yürüme testi yapılmıştır. Sprague Dawley sıçandan rastgele seçilerek; kontrol grubu (n=6), ve deney grubu (n=6) oluşturulmuştur. Hem deney hem kontrol grubunda sağ arka bacağa siyatik sinir üzerine enjeksiyon yapılmıştır. Mikroküre verilen grupla serbest ilaç verilen sıçanların arasında anlamlı bir fark gözlenmiştir. Daha sonra bileşik aksiyon potansiyeli ölçümü yapılmıştır. Bunun için de Sprague Dawley sıçanlardan; rastgele seçilerek; kontrol grubu (n=3) ve deney grubu (n=3) oluşturulmuştur. Siyatik sinir çıkarılarak sinir banyosunda bileşik aksiyon potansiyeli ölçülmüştür. Deney grubuna mikroküre verilirken, kontrol grubuna lidokain verilmiştir. Mikroküre ve Lidokain verilen gruplar arasında anlamlı bir fark gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Local anaesthetics are used in many space, especially surgial operation in small areas. However, their effect time is short, they need to be repeated continuously and this may cause toxicity that results in many problems. Microspheres are mechanisms that provide controlled release. In this study, prolonging the activity period of lidocaine as a local anaesthetic is purposed. For the calculation of effect time of microspheres, walking track analysis was made on the rats. Sprague Dawley rats were chosen randomly and they were separated into two groups as control group (n=6) and experimental group (n=6). Both control and experimental groups were injected to their sciatic nerves on their right back legs. As a result, there were significant differences betweeen two groups. After that, Compound Motor Action Potentials were quantified. Also for this, Sprague Dawley rats were chosen randomly and they were separated into two groups again as control group (n=3) and experimental group (n=3). Compound Motor Action Potential was measured by vomitting sciatic nerve. While experimental group was exposed to microspheres, control group was exposed to lidocain and substantial results were observed between these two separate groups.