Yeni bodıpy bileşiklerinin sentezi ve spektral özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of novel bodipy derivatives and investigation of their spectral properties
- Tez No: 346127
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÜNALEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: BODIPY, pH sensörleri, floresan moleküller, Knoevenagel kondenzasyonu, BODIPY, pH sensors, fluorescent molecules, Knoevenagel condensation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
BODIPY molekülleri, yüksek fotokararlılık ve kuantum verime sahip olmaları, kolay sentezleri ve fotofiziksel özelliklerinin fonksiyonlandırılmalar ile kolayca değiştirilebilmesi özellikleri nedeniyle son yıllarda üzerlerinde çok çalışılan floresan moleküllerdir. Bu moleküllerin çok çeşitli alanlarda uygulama alanları bulunmaktadır. Bu çalışmada ester fonksiyonu taşıyan bir seri yeni BODIPY molekülünün sentezlenmesi ve bu moleküllerin pH sensörü olarak kullanılabilirliğininin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, ester grubu taşıyan BODIPY bileşikleri sentezlenmiş ve sentezlenen ürünlerin 1H NMR, 13C NMR, 19F NMR, HR-MS ve FT-IR teknikleri ile karakterizasyonu yapılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, sentezlenen BODIPY moleküllerinin fotofiziksel özellikleri incelenmiş ve bazik bölgede pH sensörü olarak kullanılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
BODIPY molecules are the fluorescent molecules which have been extensively studied in last years because of their properties like high photostability and quantum yield, easy synthesis and facile alteration of their photophysical properties with modifications. These molecules have appliactions in various fields. In this study, it was aimed to synthesize a series of BODIPY molecules bearing ester function and to investigate the potential of these molecules as pH sensor. In the first part of the study, BODIPY molecules bearing ester group were synthesized and characterized by 1H NMR, 13C NMR, 19F NMR, HR-MS ve FT-IR methods. In the second part of the study, photophysical properties of the synthesized BODIPY molecules were investigated and it was shown that they can be used as pH sensors.