Mermer tozu ile hazırlanan nanokompozitlerin antimikrobiyal etkilerinin araştırılması
Research on the antimicrobial effects of nanocomposites prepared by marble powder
- Tez No: 346128
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER AKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal, fotokatalizör, nanokompozit, titanium dioksit, Antimicrobial, photocatalyst, nanocomposite, titanium dioxide
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Antimikrobiyal madde, mikroorganizmaları öldüren veya üremesini engelleyen doğal veya sentetik kimyasallardır. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda bazı fotokatalizör maddelerin fotokatalitik aktiviteleri ile mikroorganizmalar üzerinde antimikrobiyal etki gösterdiği belirlenmiştir. Fotokatalitik enerji kullanılarak su arıtma, kötü kokulardan ve uçucu organik bileşiklerden arındırma, hava temizliği, çürümeyi önleme, bakteri ve fungusları öldürme gibi işlemler için çeşitli uygulamalar mevcuttur. Bu çalışmada, mermer tozu ile hazırlanmış titanyum dioksit nanokompozitlerin, UV veya 60 Wlık ışık aracılığıyla Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Shigella sonnei, Candida albicans ve Aspergillus niger örnekleriyle hazırlanan kültürler üzerindeki antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla %3, %5, %10 titanyum dioksit konsantrasyonları içeren nanokompozitler kullanılmıştır. Nanokompozitlerin antimikrobiyal inhibisyonları ile yapılan çalışmalarda UV ışığı ve aktivasyon süresinin, 60 W ışıklandırmanın, mikroorganizmaların konsantrasyonlarının etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonucunda %10 TiO2 nanokompozitlerinin daha etkin olarak inhibisyon oluşturduğu gözlemlenmiş ve 60 W ışıklandırmanın en iyi etkiyi verdiği saptanmıştır. Mikroorganizma konsantrasyonlarının antimikrobiyal etki üzerinde rol oynadığı, nanokompozitlerin inhibisyona etkisi için ışıklandırmanın gerekli olduğu, ortaya çıkan inhibisyonun organizmalar yönünden Gram pozitif bakteriler> Gram negatif bakteriler> Küf Maya sırası ile azaldığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Antimicrobial substances are natural or synthetic chemicals which kill or prevent the proliferation of microorganisms. In the recent studies, it has been determined that some photocatalyzer substances show antimicrobial effects on microorganisms with their photocatalitic activity. There are different kinds of practices using photocathalytic energy, for the procedures such as water purification, removal of bad odour and organic compounds, air cleaning, avoiding putrification, killing bacteria and fungi. The aim of this study is to determine the antimicrobial effects of titanium dioxide nanocomposites made with marble powder whereby UV or 60 W light on Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Shigella sonnei, Candida albicans and Aspergillus niger cultures. Nanocomposites, containing 3%, 5%, 10% titanium dioxide, are used for this aim. The effects of the used microorganisms UV light and activation period, 60 W lighting, concentration are searched with the studies of antimicrobial inhibition of nanocomposites. It has been observed that 10% TiO2 nanocomposites shows higher inhibition and 60 W lighting cause the best effect. It has also been shown that; the concentrations of microorganisms have a role on the strength antimicrobial, lighting is necessary for the inhibition effect of nanocomposites, and the inhibition is in a descending order as Gram positive bacteria > Gram negative bacteria > Mold Yeast.