Bireysel emeklilik süresini etkileyen faktörlerin yaşam çözümlemesi ile incelenmesi
Analysis of factors influencing time of individual pension plans using survival analysis
  1. Tez No: 346135
  2. Yazar: GÜVEN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURDU KARASOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aktüerya Bilimleri, Actuarial Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal güvenlik, bireysel emeklilik, Cox regresyon modeli, genişletilmiş Cox regresyon modeli, parametrik regresyon modelleri, zayıflık modelleri, Social security, individual pension, Cox regression model, extended Cox regression model, parametric regression models, frailty models
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aktüerya Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Türkiye?de 1990?lı yılların sonunda sosyal güvenlik alanında ortaya çıkan, gelir-gider dengesinin bozulması, aktif pasif oranının düşmesi gibi sıkıntılar, sosyal güvenlik sisteminde reform çalışmalarının yapılması ihtiyacını gündeme getirmiştir. Bu reform çalışmalarının bir sonucu olarak mevcut sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı özelliğinde olan bireysel emeklilik sistemi uygulamaya konulmuştur. Bireysel emeklilik sisteminin güvenilirliği ve devamlılığı için bireylerin sistemde kalmaları çok önemlidir. Bireysel emeklilik sisteminde kalma süresini etkileyen kişisel birçok faktör bulunmaktadır. Bu çalışmada bireysel emeklilik sisteminde kalma süresini etkileyen faktörlerin incelenmesi için pozitif tanımlı raslantı değişkenlerinin çözümlenmesinde kullanılan ve istatistiksel teknikler bütünü olarak tanımlanan yaşam çözümlemesi kullanılmıştır. Bireysel emeklilik sisteminde kalma süresini etkileyen faktörlerin incelenmesi konusunda Emeklilik Gözetim Merkezi?ne ait gerçek bireysel emeklilik verileri kullanılmıştır. Verilere, Cox regresyon modeli, genişletilmiş Cox regresyon modeli, parametrik regresyon modelleri ve zayıflık modelleri uygulanmış ve elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey in late 1990s, problems emerged in social security field like the disruption of balance of income and expenditure, decrease in asset?liability ratio have brought into the agenda a need for reform efforts in social security system. As a result of these reform efforts, individual pension system has been put into practice as a supplimentary to the existing social insurance system. For reliability and sustainability of the individual pension system, it is very important to keep people within the system. There are many factors that influence the period spent within the individual pension system. In this research, the survival analysis, which is used in analysis of positively defined random variables and is defined as a collection of statistical techniques, is employed for examining the factors infleuncing the time spent within the individual pension system. It is used here the Emeklililik Gözetim Merkezi's data on the existing individual pension data in researching the factors that influence the time spent within the individual pension system. Cox regression model, extended Cox regression model, parametric regression models and frailty models are applied for the data and the attained results are discussed.