Investigation of the geothermal sources in Çeşme and Urla by using remote sensing and geographical information systems techniques
Çeşme ve Urla'daki jeotermal kaynakların uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri teknikleri kullanılarak incelenmesi
  1. Tez No: 346150
  2. Yazar: EZGİ ELVEREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEKİN TARCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Coğrafya, Jeoloji Mühendisliği, Science and Technology, Geography, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeotermal kaynak, jeotermal enerji, coğrafi bilgi sistemleri, uzaktan algılama, Geothermal resource, geothermal energy, geographical information systems, remote sensing
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Enerji kavramı ve enerji kaynaklarının sürdürülebilirliği geçmişten bugüne dünyanın en önemli konularından ve sorunlarından biri olmuştur. Enerji kaynaklarının hızla tükenmesi, petrol, kömür, nükleer enerji gibi kendini yenileme durumu olmayan kaynakların bilinçsizce kullanılması, bu kaynakların çevreye ve atmosfere verdiği kirlilik gibi etkenler insanları yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya yönlendirmiştir. Dünyanın enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla bir çok çalışma ve proje yürütülmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemlilerinden olan jeotermal enerji ise günümüzde elektrik üretimi, tıp, turizm, ziraat, endüstri gibi sayısız alanda kullanılabilen bir kaynaktır. Jeotermal enerji kaynaklarının nice faydası bulunmakla birlikte, bunların başlıcaları daha önce belirtildiği gibi yenilenebilir olması yani doğru kullanımla tükenmesi zor bir enerji çeşidi olması, tespit ve üretiminin kolay olması, maliyetinin düşük olması, yatırımın çok kısa bir zamanda geri dönüş sağlaması, ayrıca diğer kaynaklara göre çevreye verilen zararın çok az olmasıdır. Bu çalışmada jeotermal enerji kaynaklarının uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri teknikleriyle belirleme yöntemleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of energy and the sustainability of energy sources has been one of the world?s most important issues. Rapid depletion of energy resources, unconscious use of non-renewable resources like oil, coal, nuclear power and environmental and atmospheric pollution resulted from these sources have led people to use renewable energy sources. Many studies and projects have been carried out in order to meet the world?s energy needs. The geothermal energy is the most important renewable energy source and can be used in countless areas such as power generation, medicine, tourism, agriculture and industry. There are lots of benefits of geothermal energy resources.The most important benefits are that it is a renewable source, it is easy to detect and produce, it is cheap, it provides return on invesment in a very short time and it damages the environment very little. In this study, the methods of defining the geothermal energy sources by remote sensing and geographical information systems have been analysed.