Bitkisel tasarımda bazı bitki türlerinin renk etkilerinin Antakya kenti örneğinde belirlenmesi
Determination of color effect of some plant species at plant design at Antakya province sample
  1. Tez No: 346215
  2. Yazar: ESRA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Antakya, Mustafa Kemal Üniversitesi, bitkisel tasarım, renk etkinliği ve kampüs renk haritası, Antakya, Mustafa Kemal University, plant design, color effect and color map of the campus
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışma ile Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Sökmen Kampüsü eğitim dokusu içerisinde yer alan odunsu ağaç ve çalıların tespit edilmesi; bu türlerin yaprak, çiçek, meyve ve gövde renklerinin yıl boyu izlenmesi ile kampüs renk haritalarının oluşturulması ve kampüsteki bitkisel kompozisyonların etkinlik düzeylerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Sökmen Kampüsü?nde 46 familyaya ait 65 ağaç, 28 çalı ve 4 sarılıcı olmak üzere toplam 97 tür tespit edilmiştir. Saptanan türlerde 15 gün aralıklarla yılda toplam 24 kez yapılan fenolojik gözlemlerle gövde, yaprak, çiçeklenme durumu ve çiçek rengi, meyve oluşturma durumu ve meyve rengi belirlenmiştir. MKÜ Tayfur Sökmen Kampüsü?nde belirlenen 13 kompozisyonun yaprak, çiçek, meyve ve gövde rengi bakımından etkinlik düzeyi her biri için tüm yıl boyunca yapılan gözlemler sonucu belirlenmiştir. Kompozisyon içerisinde yer alan renk etkinliği en yüksek bitki türünün yaprak, çiçek, meyve ve gövdesinin L (parlaklık), a (kırmızı-yeşil), b (sarı-mavi) değerleri Ekim, Ocak, Nisan ve Temmuz aylarında birer kez olmak üzere toplam 4 kez ölçülmüştür. Sonuç olarak MKÜ Tayfur Sökmen Kampüsü güncel bitkilendirme paftası ve elde edilen renk verileri kullanılarak aylara göre kampüsün renk haritaları oluşturulmuştur. Kampüs alanındaki bitkisel kompozisyonların etkinlik düzeyleri belirlenerek en etkin kompozisyonlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
With this study it?s aimed that identification of woody trees and shrubs in education structure at Tayfur Sökmen Campus of Mustafa Kemal University; creation of campus color maps by observation of leaf, flover, fruit and trunk of these species and determination of efficiency level of plant compositions in the campus area. In the campus area 65 trees, 28 shrubs and 4 climbers which are belonging to 46 families have been identified. It?s determined that trunk, leaf, blooming and flower color, fruiting and fruit color with phenological biweekly observations in a year. Color efficiency level of leaf, flower, fruit and thrunk of 13 determined plant compositions in campus area have been determined by observations through the year. L (brightness), a (red-green), b (yellow-blue) values have been measured at leaf, flower, fruit and thrunk of plant species which has the highest level of color efficiency in the composition at four times a year on October, January, April and July. As a result planting plot and color maps of Tayfur Sökmen Campus of Mustafa Kemal University have created by using color datas according to months. The most effective plant compositions have presented by determining level of efficiency of plant compositions in campus area.