Bayat, Çorum, tarım alanlarının verimlilik parametrelerinin yersel değişkenliğinin belirlenmesi
Determination of spacial variability of soil fertility parameters in ag-lands of Bayat, Çorum
- Tez No: 346216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ UYGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak özellikleri, toprak verimliliği, kriging, mesafeye bağlı değişkenlik, Bayat, Soil properties, soil fertility, krigig, spacial variability, Bayat
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Topraklarda yersel değişkenliğin bilinmesi girdi kullanımının daha etkin olmasını ve tarımsal uygulamaların çevreye duyarlı olmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda Çorum ili Bayat ilçesine ait Kızılırmak kıyısında kalan bazı tarım alanlarında toprak verimlilik parametrelerinin yersel değişkenliği grit yöntemiyle alınan kompozit toprak örneklerinde yapılan analizlerle belirlenmiştir. Topraklarda pH, EC, kireç (%), organik madde (%), toplam azot, yarayışlı fosfor, değişebilir Ca, K ve Na ve toprak bünyesi gibi parametreler belirlenmiştir. Daha sonra bu parametrelerin yersel değişkenliği kriging yöntemiyle modellenerek yersel değişim haritaları oluşturulmuştur. İncelenen parametrelerden K, Na, P, N, kireç, pH, kil ve kum?un mesafeye bağımlı bir değişiklik gösterdiği belirlenmiştir. Diğer parametreler ise nugget model göstermiştir. Toprakların genelinde fosfor yetersizliği gözlenmiştir. pH ve EC?nin çalışma alanında önemli bir problem oluşturmadığı gözlenmiştir. Bu sonuçlarda tarımsal girdiler daha etkin kontrol edilebilecek ve tarımsal uygulamaların çevreye duyarlılığı artacaktır.
Özet (Çeviri)
Knowing spatial distribution of soil fertility parameters enables efficient agricultural input management and more environmentally friendly practices in agriculture. Thus, spatial distribution of fertility parameters of Bayat?s (Çorum) ag-lands situating alongside the Kızılırmak was determined by taking composite surface soil samples in grit system. Soil parameters to be analysed are: pH, EC, lime equivalent (%), organic matter (%), total nitrogen, available phosphorus, exchangeable cations (Ca, K, and Na), and soil texture. Then, krigging was subjected to soil analysis data for determining the spatial variation and maps. These will enable to locate and determine the problematic areas and the degree of the problems. K, Na, P, N, lime, pH, clay, and sand parameters showed a spatial variability whereas the rest of the soil parameters showed nugget models. Majority of the study area is poor in available phosphorus concentration. Both pH and EC were currently not problematic in any location of the study area but there was a salinization risk in the South East part due to leaching of soluble salts. The results the study can ensure the control of agricultural inputs towards environmentally friendly practices.