Sultan Sazlığı Milli Parkı ve ramsar alanı kıyı değişiminin uydu görüntü analizleriyle incelenmesi
Research of coastal change in Sultan Marshes National Park and ramsar site with satellite image analysis
  1. Tez No: 346233
  2. Yazar: MUSTAFA HAYRİ KESİKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Sultan Sazlığı, uzaktan algılama, sulak alanlar, Aster uydu görüntüleri, değişim belirleme, Sultan Marshes, remote sensing, wetlands, Aster satellite images, change detection
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sulak alanlar, sahip oldukları biyolojik çeşitlilik nedeniyle dünyanın en önemli doğal zenginlikleri arasında kabul edilen yerler olarak görülmektedirler. Ayrıca bu alanlar, doğal hayata katkı sağlamalarının yanı sıra balıkçılık, saz üretimi ve turizm gibi ekonomik faaliyetlerle, hem yerel ekonomiye hem de ülke ekonomisine sağladığı katkılarla büyük önem arz eden alanlardır. Bu alanların sürekli olarak gözlemlenmesi ve meydana gelen değişimlerin izlenmesi, çıkabilecek herhangi bir probleme karşı önceden tedbir alınabilmesi ve ileriye dönük doğru planlama kararlarının verilebilmesi yolunda ışık tutacaktır. Bu çalışmaya konu olan Sultan Sazlığı Milli Parkı?nda, 2005-2012 yılları arasında sulak alanda meydana gelen değişimlerin belirlenmesinde yeterli uzaysal, spektral ve zamansal çözünürlüğü sağlayan Aster uydusunun 2005, 2006, 2007, 2011 ve 2012 yıllarına ait çok spektrumlu görüntü verileri kullanılacaktır. Uygulama kapsamındaki dijital görüntü işleme teknikleri için (radyometrik ve geometrik düzeltmeler, sınıflandırma ve doğruluk analizleri ve değişim belirleme analizleri) için ENVI programı kullanılmış projeksiyon dönüşümü için ise NetCAD programından yararlanılmıştır. Çalışmanın tamamlanması ile Sultan Sazlığı sulak arazisinde bulunan sulak alan sınırlarındaki değişim dinamiği tespit edilmiştir. Üretilen bu zamansal ve mekânsal bilgiler Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, DSİ, vb. kamu kurumlarına, yapmış oldukları yönetim ve faaliyet planlamalarında doğru kararlar alınmasında yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Wetlands are one of the most important natural resources of the world from the aspect of richness of biodiversity. These areas contribute both to natural life and local economy and country economy with the help of tourism, production of marshes and fishery. These areas should be observed consistently and occurring changes should be followed because it is need to take precautionary measures for any problem that can be occurred and make the right decision for future. The changes occurring in the wetlands between 2005 and 2012 in Sultan Marshes National Park will be identified. 2005, 2006, 2007, 2011 and 2012 multispectral satellite images of Terra ASTER having sufficient spatial, spectral and temporal resolution will be used. The ENVI programme has been used for digital image processing techniques (radiometric and geometric corrections, accuracy analysis and change detection analysis) in the content of application; the NetCAD programme has been used for projection transformation. After study has been completed, the change dynamic has been identified in the borders of wetlands in Sultan Marshes Wetlands. These producted temporal and spatial information help to make right decisions in planning management and business to General Directorate of Nature Conservation and National Parks and any other public corporations.