Kimyasal katkı içeren alkali ile aktive edilmiş cüruf harçlarının farklı kür koşulları altındaki özellikleri
The properties of alkali activated slag mortars compain chemical admixtures under different curing conditions
- Tez No: 346232
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DURAN ATİŞ, DOÇ. DR. CAHİT BİLİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alkali ile aktive edilmiş cüruf harçları, Kimyasal katkılar, Kür, Priz, Rötre, Alkali-activated slag mortars, Chemical admixtures, Curing, Setting time, Shrinkage
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çalışmada, alkali ile aktive edilmiş cüruflu bağlayıcıların uygulamalardaki kullanımlarına engel teşkil eden hızlı priz alma ve yüksek kuruma rötresi gibi problemlerinin çözümünde, kimyasal katkıların ve kür koşullarının etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda, öncelikle, normal Portland çimentosu için geliştirilmiş olan ?rötre azaltıcı? ve ?süper akışkanlaştırıcı ve priz geciktirici? kimyasal katkıların, sodyum silikat kullanılarak aktive edilmiş çimentosuz cüruf harçlarının işlenebilirlik özelliklerine etkisi incelenmiştir. Daha sonra bu harçların, farklı kür koşulları altındaki mekanik mukavemet ve rötre özellikleri gözlemlenerek, ?rötre azaltıcı? ve ?süper akışkanlaştırıcı ve priz geciktirici? kimyasal katkı ilavelerinin, bu mekanik özelliklerde meydana getirdiği değişiklikler araştırılmıştır. Kimyasal katkıların karışım içerisine %1 oranında eklendiği çalışmada, cürufun aktivasyonu için, ağırlıkça cüruf miktarına göre %4 ve %6 Nakonsantrasyonlarına sahip sıvı sodyum silikat ve toz formundaki sodyum meta silikat kullanılmıştır. Karışımların, yayılma değerleri, başlangıç ve bitiş priz süreleri, basınç ve eğilme dayanımları, karbonatlaşma derinlikleri ve rötreleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, kullanılan kimyasal katkıların, cüruflu karışımların taze haldeki özelliklerinde bir miktar iyileşme sağlamalarına karşın, normal Portland çimentolu karışımlardaki kadar etkili olamadıklarını, ancak, rötre deformasyonlarının azaltılmasında yararlı olduklarını göstermiştir. Ayrıca, alkali ile aktive edilmiş cüruf harçlarının sertleşmiş haldeki özelliklerinin iyileştirilmesi açısından, kür koşullarının oldukça önemli olduğu ve sıcak kür işlemine maruz bırakıldıklarında, aktive edilmiş cüruf harçlarının erken dönem mukavemet gelişiminin, portland çimentolu karışımlardan çok daha hızlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of chemical admixtures and curing conditions on the solution of the problems such as high drying shrinkage and fast setting that constitute an obstacle for the use of alkali-activated slag binders were investigated. Within the scope of study, first of all, the effects of ?shrinkage-reducing? and ?superplasticizing and set-retarding? chemical admixtures developed for normal Portland cement were investigated on the workability properties of cementless slag mortars activated by sodium silicate. Then the mechanical strength and shrinkage properties of these mortars under different curing conditions were observed and then the changes that ?shrinkage-reducing? and ?superplasticizing and set-retarding? chemical admixtures produced on these mechanical properties were examined. In the study where the dosage of chemical admixtures used in the mixes was 1% by mass of binder, two types sodium silicates, liquid sodium silicate and powdered sodium meta silicate, were used in the alkali activation of the slag and two different concentrations of Na were used, 4% and 6% by mass of slag. Setting times, flow values, flexural and compressive strengths, carbonation depths and shrinkages of the mixes were determined. The test results showed that even though chemical admixtures generated a little improvement in the fresh properties of the mixes with slag, they were not as effective as in normal Portland cement mixes, but, they were useful in reducing of shrinkage of slag mortars. Additionally, it was observed that the curing conditions were very important in terms of improvement of hardened properties of alkali-activated slag mortars, and that the early term strength development of alkali-activated slag mortarswas very fast compared to normal Portland cement mortars when subjected to elevated temperature.