Benzodiazepin GABAA reseptöründe flavonoid bağlanmalarının MCET metoduyla 4D-QSAR incelenmesi
4D-QSAR study of flavonoid binding at the benzodiazepine GABAA receptor site using MCET method
  1. Tez No: 346238
  2. Yazar: BURÇİN TÜRKMENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç tasarımı, 4D-QSAR, Flavonoid, Pharmacophore, APS MCET, GABAA, BZR, Drug Design, 4D-QSAR, Flavanoid, Pharmacophore, APS, MCET, GABAA, BZR
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada Moleküler Konformer Elektron Topolojik (MCET) metod kullanılarak Gamma Amino Bütirik Asit - Benzodiazepin Reseptör (GABAA-BZR) bağlanmalarını aktifleştiren flavonoid türevinden oluşan 42 bileşik seri için Dört Boyutlu Kantitatif Yapı İlişkisi? (4D-QSAR) analiz edilmiştir. Bu çalışmanın amacı biyolojik aktiviteyi tahmin etmek ve farmakofor (Pha), aktiviteyi artırıcı grup (AG) ve azaltıcı gruptan (APS) oluşan biyoyapıyı ortaya çıkarmaktır. Bu metot yalnızca flavonoid biyolojik etkileşmesinin modelinin anlaşılmasına değil aynı zamanda onların aktivitelerinin tahmin edilmesine önemli avantaj sağlar. Bütün çiftler arasındaki benzerlik bileşik konformerlerinin matrislerinin çakıştırılmasıyla bulunmuştur ve özel atomik grup olan Pha, (C7, C8, O1 ve O2) bir geometrik düzenleme içinde belirlenmiştir. Tam olarak birbiri üstünde çakıştırıldıktan sonra belirlenmiş Pha, nicel bir formül içinde kullanılan ve inceleme altındaki bileşikler için C13, C11, N1, F1 ve C18den oluşan AG ve APSli kimyasal fonksiyonların bir geometrik düzenleyicisidir. 4D-QSAR için model içerisinde farmokofor ve fonksiyonel grupların kullanılmasıyla, eğitim ve test seti için aktivite hesaplamalarının tatmin edici düzeyde (sırasıyla, q2= 0.806 ve R2=0.761) olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, four dimensional quantitative structure activity relationship for 42 compound serials which consist of flavonoid derivative activating gamma amino butyric acid benzodiazepine receptor (GABAA-BZR) binding is analyzed by using Molecular Comparative Electron topological (MCET) Method. The aim of the study is to estimate the biological activity and bring out the bio-structure which consists of pharmacophore), the auxiliary groups (AG) and anti-pharmacophere shielding (APS) groups. This method provides the advantages not only to understand the flavonoid biological interaction model but also to estimate their activities. The similarity among all pairs is found by matching the matrices of the compound conformers, and Pha, specific atomic group (C7, C8, O1 and O2) is identified in a geometrical arrangement. After being superimposed precisely one on the top of the other, the given Pha is a geometric regulation of chemical functions of AG and APS, used in a quantitative formula and consisting of C13, C11, N1, F1 and C18 for compounds under investigation. Using pharmacophore and functional groups in the model for 4D-QSAR; it is seen that activity calculations for training and test sets are at satisfactory quality (respectively, q2=0.806 and R2=0.761).