Türkiye'de yayılış gösteren kızıl tilki (Vulpes vulpes) ve iki kanid türünün (Canis lupus ve C. aureus) (Carnivora:Mammalia) Y kromozomal DNA Zfy gen bölgesi dizilerinin genetik analizi
Genetic analysis of Zfy gene sequences on Y chromosomal DNA of the red fox (Vulpes vulpes) and two canid species (Canis lupus and C. aureus) (Carnivora:Mammalia) distributed in Turkey
  1. Tez No: 346257
  2. Yazar: ÖMER FİKRET GÜRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN TEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Vulpes vulpes, Canis lupus, Canis aureus, Y kromozomu, Zfy geni, Türkiye, Vulpes vulpes, Canis lupus, Canis aureus, Y chromosome, Zfy gene, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de yayılış gösteren kanid türlerinin Y kromozomal DNA'sında genetik varyasyonu araştırmak ve filogenetik ilişkilerini ortaya koymak için ilk önce kanid örneklerinin eşey tayini yapıldı. Daha sonra üç kanid türünün (Vulpes vulpes, Canis lupus ve C. aureus) Y kromozom DNA'sı üzerindeki Zfy geninin (539-562 bç) nükleotid dizileri elde edildi. Her bir tür için bir haplotip tespit edildi. Üç kanid türü için Türkiye ve Gen Bankası'ndan elde edilen DNA dizileri birlikte analiz edildi ve bu analiz her bir tür için DNA dizilerinin aynı haplotipe ait olduğunu ortaya çıkardı. Analiz sonuçlarına göre, her bir türün DNA dizileri arasında varyasyon bulunmamaktadır. Bu çalışma, üç kanid türünde analiz edilen Zfy gen bölgesinin oldukça korunmuş olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
In the present study, to investigate the genetic variation and to infer phylogenetic relationships of Turkish canids, firstly, the sex determination of canid samples were performed. Secondly, sequences of the Zfy gene (539-562 bp) on the Y chromosome DNA for three canid species (Vulpes vulpes, Canis lupus and C. aureus) were obtained. It was determined that each species had single haplotype. The sequences obtained from Turkish samples and GenBank for three canid species were analyzed together, and this revealed that all sequences belonged to single haplotype for each species. According to the present analysis, there was no variation among the sequences of each canid species. This study indicated that the Zfy gene region analyzed in three the Turkish canid species was highly conserved.