Dolaşık doğa modelinin pertürbasyona duyarlılığı
The sensitivity of tangled nature model to perturbation
  1. Tez No: 346258
  2. Yazar: HARUN ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN CANKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Evrim, dolaşık doğa modeli, çeşitlilik, pertürbasyon, Evolution, Tangled Nature model, diversity, perturbation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tez çalışmasında, birey tabanlı bir eş-evrimleşme modeli olan dolaşık doğa modeli büyük sistem için (L = 30) incelendi. Bu sistemin çeşitliliği ve toplam birey sayıları için nümerik sonuçlar elde edildi. Bu sonuçlardan sonra, dolaşık doğa modelinin pertürbasyona duyarlılığını incelemek için pertürbasyon uygulanmadan önceki sistemden seçilen bazı nesillerde bireylerin ölme ihtimaliyeti ( Pkill) arttırıldı. Bu çalışmanın sonunda, sistemin toplam popülasyon büyüklüğünün dağılımı iki farklı mutasyon ihtimaliyeti ( Pmut) için incelendi ve bu dağılımın bir Gaussian davranışı sergilediği görüldü. Simülasyon sonuçlarının, daha önceki analitik sonuçlar ile uyumluluğu gözlemlendi. Pertürbasyonlu ve pertürbasyonsuz sistemin sonuçlarını karşılaştırmak için, türlerin genom uzayındaki konum vektörlerini gösteren kütle merkezi hesaplandı. Sonuç olarak, sistem daha yaşlandıkça pertürbasyona sistemin tepki süresinin genellikle arttığı sonucuna varılmıştır. Bundan dolayı sistemin zamanla daha kararlı duruma evrildiği varsayılır.
Özet (Çeviri)
In this thesis work, the Tangled Nature model which is an individual based co- evolutionary model has been investigated for a large system (L = 30). The numerical results have been obtained for the diversity and total individual numbers of the system. After these results, in order to analyze the sensitivity of Tangled Nature model to perturbation, the kill probability ( Pkill) of the individuals in some generations of the system which are selected before perturbation has been increased. At the end of this work, the distribution of total population size of the system has been examined for two different mutation probability ( Pmut) and it is seen that there distributions exhibits a Gaussian behavior. It has been observed that this simulation results are matching with the previous analytical results. The center of mass which shows the position vector of species in the genotype space has been taken to compare the results of the system both with and without perturbation. Finally, we have generally concluded that the response time of the system to the perturbation is increasing when the system is getting older. Hence, the system is assumed to evolve to more stable state with time.