Karbon ve cam elyaf takviyeli polimer matrisli kompozit şaftların burulma mukavemeti
Torsional strength of glass, carbon and hybrid composite shafts
- Tez No: 346278
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN ŞEVKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Cam, karbon ve hibrit kompozit şaftlar, burulma mukavemeti istifleme sırası, darbe deneyleri, filament sarım yöntemi, Glass, carbon and hybrid composite shafts, torsional strength, stacking sequences, impact tests, filament winding method
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kompozit şaftlar yorulma dayanımı, yüksek rijitlik, yüksek aşınma direnci, düşük ağırlık ve estetik görünüm gibi üstün özellikleri sebebiyle endüstride birçok alanda kullanılmaktadırlar. Bu tez çalışmasında kompozit malzemelerden şaft üretimi üzerinde durulmuştur. Cam, karbon ve belirli oranlarda cam ve karbonun karışımı olarak hibrit kompozit şaftlar üretilmiştir. Takviye malzemesi olarak, epoksi reçine kullanılmıştır. Üretim yöntemi olarak filament sarım tekniği dikkate kullanılmıştır. Yapılan çalışmada kompozit şaftların statik burulma mukavemetleri üç farklı çalışma ile araştırılmıştır. İlk olarak alüminyum boru ve cam elyaf takviyeli kompozit malzeme birlikte dikkate alınmış ve alüminyum ile kompozit boru birleşim yüzeylerinin burulma mukavemetine etkisi incelenmiştir. İkinci çalışmada cam, karbon ve hibrit olarak üretilen kompozit şaftlar üzerinde farklı enerjilerde darbe deneyi yapılmış ve darbe sonucunda burulma mukavemetinde oluşan değişimler araştırılmıştır. Üçüncü çalışmada ise karbon, cam/ epoksi hibrit şaftlarda istifleme sırasının burulma mukavemeti üzerinde etkisi incelemiştir. Üretilen kompozit şaft numuneleri üzerinde statik burulma testleri uygulanmıştır. Ayrıca çalışma Abaqus sonlu elemanlar yazılımı kullanılarak kompozit şaftların burulması modellenmiştir. Deneysel çalışmalarla simülasyon çalışmaları karşılaştırılmış ve sonuçlarda yeterli seviyede uygunluk görülmüştür
Özet (Çeviri)
Composite shafts are used in many applications due to their superior fatigue strength, high stiffness, high wear resistance, low weight and aesthetic appearance. Static torsional behavior of composite drive shafts was investigated in this thesis. A Glass, carbon and hybrid fiber system, which is mixture of glass and carbon, has considered as reinforcement and epoxy was used as matrix material. Manufacturing was done using filament winding method. Three different parameters were investigated. Effect of aluminum composite interface roughness on the torsional strength of aluminum/composite hybrid shaft was investigated. In second part, composite shafts were impacted laterally and then their torsional strength was investigated. In third part, torsional behavior of glass/carbon-epoxy hybrid shafts with various lay-up sequences of glass, carbon and hybrid composite shafts was investigated. Abaqus finite element software was used for simulating torsional behavior of composite shafts. Good agreement between experimental and finite element results was achieved.