Kayseri Kanal Projesi'ne su temini için güzergâh planlanması ve teknik özelliklerinin incelenmesi
Planing of the route for water supply in Kayseri Channel Project and analizing of technical specifications
- Tez No: 346279
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARDIÇLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kayseri kanal projesi, Planlama, Yaklaşık maliyet, Water supply, attractive and promoting transmission, pipe system, approximate cost
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Tez kapsamında Kayseri ili merkezinden geçirilmesi planlanan kanal projesine ait su temini ile ilgili güzergâh ve ön projelendirme çalışmaları ele alınmıştır. Kanal projesi için su kaynağı olarak Yamula barajı ve Sarımsaklı ovasındaki yeraltı su kaynağı ön görülmüştür. Kanalda kullanılacak su miktarı belirlenerek bu suyun elektrik üretiminde kullanılması halindeki ekonomik karşılığı hesaplanmıştır. Kanal başlangıcı olan Kumarlı mevkiinde yapılacak olan gölete suyun en uygun şekilde iletilmesi amacıyla farklı güzergâhlar değerlendirilmiştir. Ele alınan güzergâhlar arasında, baraj gölünden sulama amaçlı yapılan mevcut Dadağı tünelinden alınacak suyun cazibe ve terfili isale ile Harikalar diyarına getirilmesi uygun bulunmuştur. Seçilen güzergâh maliyeti farklı alternatifler için karşılaştırılmıştır. Cazibeli ve terfili iletim durumlarında boru türleri belirlenerek, 2012 yılı yaklaşık maliyet analizleri yapılmıştır. İletim hattının terfili kısmındaki boru özellikleri ve pompaların gücü belirlenerek, hattın toplam maliyeti hesaplanmıştır. Ayrıca Yamula barajına alternatif olarak Sarımsaklı ovasında bulunan yeraltı su kaynağı ile ilgili incelemelerde bulunulmuştur. Sarımsaklı ovasında kurulması planlanan kuyu sistemlerinin 2012 yılı maliyet analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis which name is ?Planning Of The Route For Water Supply In Kayseri Channel Project And Analizing Of Technical Specificatıons? contents the route planned and pre project works of Kayseri channel Project for water supply. Source of water canal project Yamula dam and Sarımsaklı plain ground water sources were selected. The amount of water used in the channel is calculated for determining the economic form of this water is used to generate electricity. Different routes were evaulated for most appropriate water transmit to Kumarlı locality which is the beginning of the water channel. Among the routes taken up water from the reservoir for irrigation tunnel current Dadağı with charm and transmission promoting found to comply with appropriate to the realm of wonderland. The cost of the selected route is compared for the different alternatives. In case of attractive and promoting transmission types of pipe are determined and the approximate cost analyzes were carried in 2012. Determined at the pipe-promoting properties of the transmission line and the pump power, the total cost of the line was calculated. Also located in the plain of Sarımsaklı underground water which as an alternative of Yamula dam has been studied. Sarımsaklı plain shaft systems planned cost analysis was conducted in 2012.