Karbon elyaf takviyeli yüksek yoğunluklu polietilenin ısıl ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
Characterization of carbon fiber reinforced high density polyethylene
- Tez No: 343215
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: YYPE, karbon elyaf, karakterizasyon, kompozit, High density polyethylene, carbon fiber, characterization, composite
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde elyaf takviyeli polimer matrisli kompozitlerin kullanımı yaygınlaşmaktadır. Elyaf takviyesi olarak en çok kullanılan cam elyaf yerini karbon elyaf takviyesine bırakmaktadır. Karbon elyaf diğer tüm elyaflar arasındaki en önemli özelliği yüksek çekme direnci ve elastik modülüdür. Matris malzemesi olarak ise en çok kullanılan termoset matrisler yerini termoplastik matrislere bırakmaktadır. Termoplastik matrislerin termoset matrislere göre en önemli özelliği geri dönüştürülebilir ve hammaddelerinin raf ömrünün daha uzun olmasıdır. Bu çalışmada matris malzemesi olarak termoplastikler arasında en çok kullanılanlardan biri olan yüksek yoğunluklu polietilen seçilmiştir. Takviye malzemesi olarak seçilen karbon elyaf ise kesikli olarak kullanılmıştır. Seçilen yüksek yoğunluklu polietilen matrise karbon elyaf ağırlıkça değişik yüzdelerde takviye edilmiştir. Tez çalışmasında karbon elyaf takviyeli yüksek yoğunluklu polietilenin ısıl ve mekanik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla malzemeler ekstrüzyonla harmanlama ve enjeksiyonla kalıplama teknikleriyle kompozit haline getirilmiştir. Hazırlanan kompozit numunelerin mekanik karakterizasyonu için darbe, sertlik ve çekme testleri yapılmıştır. Kompozit numunelerin ısıl özelliklerin belirlenmesi için diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ve yüzeylerinin karakterizasyonu için ise taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılmıştır. Karbon elyaf polimerik matrise ağırlıkça % 5, 10, 15 ve 20 olmak üzere 4 farklı oranda takviye edilmiştir. Ayrıca karşılaştırma esaslı olması için cam elyafta polimerik matrise ağırlıkça % 10 ve 20 olmak üzere 2 farklı oranda takviye edilmiştir. Ağırlıkça karbon elyaf miktarının artmasıyla sertlik, darbe direnci ve elastik modülü değerlerinde paralel bir artış, kopma uzaması değerlerinde ise paralel olarak bir azalış gözlenmiştir. Ağırlıkça karbon elyaf takviyesinin artması ise DSC sonuçlarını pek fazla etkilemediği gözlenmiştir. SEM görüntülerine bakılacak olursa da matris ile elyaf arasında yapışmanın çok iyi olmadığını görülmektedir. Çekme testleri sonucunda çekme direncinin elastik modülü kadar etkilenmediği gözlenmiştir. Bunun sebebi olarak ise elastik modülünün karbon elyaf takviye oranına bağlı olduğu, ancak çekme direncinin ise karbon elyaf takviye oranından ziyade son elyaf boyundan daha çok etkilendiği belirtilmiştir. Yapılan araştırmalarda elyaf takviyesinin artmasıyla bahsedilen son elyaf boyunun daha da kısaldığı bulunmuştur. Ayrıca karbon elyaf takviyesinin cam elyaf takviyesine oranla son elyaf boyunu daha da kısalttığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, using of fiber-reinforced polymer in matrix composites is becoming very common. The discriminative properties of carbon fiber has been constraining fiberglass ''the most used material in reinforcing'' to leave its place forever. Its high tensile strength and tensile modulus make it very distictive comparatively to the other fiber materials. Regarding to matrix composites, it seems that shelf life and recyclable properties have been highlighting the worth of using thermoplastic matrix instead of the very common thermoset matrix. In this study, high density polyethylene ''the most common thermoplastic material'' has been chosen as a matrix material, chopped carbon fiber as a reinforcing material. The chosen high density polyethylene matrix has been reinforced by using different percentages by weight of carbon fiber. In this thesis, investigation of thermal and mechanical properties of carbon fiber-reinforced high-density polyethylene was aimed. With this purpose, the composites were by handling the materials with extrusion compounding and injection molding techniques. Impact test, hardness test, and tensile test were done for the mechanical characterization of the prepared composite samples. Differential scanning calorimetery (DSC) was used to determine the thermal properties of the composite samples, and scanning electron microscopy (SEM) for surfaces characterization. Polymeric matrix was reinforced by handling with four by weight different percentages of carbon fiber (5%,10%,15%, and 20%). In addition, comparatively, polymeric matrix was also reinforced by handling with two by weight different percentages of fiberglass (10% and 20%). It was observed that hardness, impact strength and tensile modulus values were increased simultaneously by increasing the amount of carbon fiber, unlike elongation which showed the opposite reaction. Increasing in weight of carbon fiber doesn't make a salient change on DSC's results. However, SEM showed that adhesion between the fibers and the matrix is not very good. Tensile tests' results have observed that tensile strength hasn't been effected as much as tensile modulus did and that because, tensile modulus is dependent on carbon fiber volume fraction, while tensile strength is dependent on mean fiber's length. Studies show that the mean length of fiber becomes shorter with fiber reinforcing, studies also observed that mean length of fibers is being shortened much more when we use carbon fiber in reinforcing than when we use fiberglass.