Büyük çaplı veri zarflama analizi modelleri için yeni yaklaşımlar
New approaches for large scale DEA data sets
- Tez No: 346284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, VZA, Parçalama Yaklaşımı, Multi criteria decision making, DEA, Decomposition
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bir veri zarflama modelinde Karar Birimi sayısı ve Girdi/Çıktı faktörü sayısı arttıkça etkin Karar Birimlerini tespit etmek zorlaşmaktadır. Bu çalışmada etkin olmayan Karar Birimlerinin etkinliklerini tahmin eden yeni bir algoritma geliştirilmiştir. İlk olarak orijinal problem alt problemlere bölünmüş ve bu alt problemler çözülerek ilk etkinler kümesi elde edilmiştir. Daha sonra bu küme ideal KB?ye göre potansiyel etkin olan KB?lerle genişletilmiştir. Bu küme diğer KB?lerin etkinlik skorlarını tahminlemede kullanılacaktır. Büyük veri setleriyle önerilen algoritma çalıştırılmış ve performansı Klasik VZA modeliyle ve literatürdeki iki algoritmayla karşılaştırılmış ve sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
When there are huge number of Decision Making Units (DMUs) and large number of input/output, identifying efficient units via a DEA model could be computationally complex. In this study, we propose a new algorithm to determine efficient DMUs and to estimate efficiency scores of inefficient units. Initially, we partition the original problem into sub-problems and solve these sub-problems to construct a set of initial efficient units. Then this initial set is enlarged by adding some potentially efficient DMUs according to an ideal DMU. This set leads us to estimate the efficiency scores of other units. We apply the algorithm over large data sets and compare the performance with the classical DEA algorithm and two algorithms from the literature. We present our results.