Motor emisyonlarının yapay sinir ağı kullanılarak tahmini
Estimination of engine emissions using artifical neural network
- Tez No: 346288
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gaz türbinli motor, yapay sinir ağları, bulanık mantık, emisyon tahmini, Gas turbin engines, artificial neural network, fuzzy logic, estimation of emission
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez çalısmasında, CFM 56-2-C1 tipi gaz türbinli motorun deneysel verileri kullanılarak çıkıs degerleri NOx, CO, HC ve yanma verimliligi ayrı ayrı tahmin edilmistir. Bu çalısmada NOX emisyonu için, yapay sinir agları (YSA) ve yapay zeka tekniklerinden adaptif ag yapılı bulanık sonuç çıkarım yöntemi olarak bilinen ANFIS kullanılmıstır. YSA'da degisik algoritma ve transfer fonksiyonları kullanılmıstır. YSA'nın ANFIS'e göre daha basarılı oldugu gözlemlenmistir. Hem zaman kullanımı hem de tahmin basarısı YSA'da daha iyi oldugundan dolayı CO, HC emisyonları ve yanma verimliligi tahmini için YSA kullanılmıstır. Deneysel verilerle yapılan karsılastırmalardan tez çalısmasında kullanılan yöntemin oldukça etkili ve basarılı oldugu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, NOX, CO, HC, and combustion efficiency are predicted by using experimental results for CFM 56-2-C1 type gas turbine engines. In this study Neural Network (NN) and Artificial Network Based Fuzzy Inference System (ANFIS) methods are used to obtaining NOx values. In NN method, different algorithms and transfer functions are used. In this study, the training results of NN are better than the training results of ANFIS. Especially in estimation and computational complexity, NN is demonstrated high performance. Therefore, NN is used for obtaining CO, HC, and combustion efficiency values.