Bir ambarlı N perakendecili bir envanter/dağıtım sisteminde yeni bir sezgisel yöntem
A new heuristic method for one warehouse and N retailers distribution/inventory system
  1. Tez No: 346287
  2. Yazar: HAKAN AKKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN ŞENYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, iki aşamalı envanter sistemleri, tam sayı oranı politikaları, Supply Chain Management, Two Echelon Inventory Systems, IntegerRatio Policies
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bir ambar ve N adet perakendeciden oluşan bir dağıtım sistemi incelenmektedir. Bu tezin amacı bütün sistemde oluşan tedarik zinciri maliyetlerini minimize etmektir. Bu amacı gerçekleştirmek için yeni bir sezgisel yöntem geliştirilmiştir. Geliştirilen yeni sezgiselde talebin sürekli ve sabit olduğu; temin sürelerinin ihmal edilerek yok sayıldığı; yok satmaya müsaade edilmediği, ambar siparişlerini harici bir tedarikçiden sipariş ederken perakendecilerin siparişlerini ambardan karşıladığı varsayılmıştır. Toplam sistem maliyetinin elde bulundurma ve sipariş maliyetlerinden oluştuğu varsayılmaktadır. Algoritmanın geliştirilmesinde temel fikir envanter elde bulundurma maliyetleri ve sipariş maliyetlerinin karşılaştırılmasıdır. Yeni sezgiselin verdiği olumlu sonuçları gözlemlemek için 6000 adet veri seti 5, 10, 20, 35 ve 50 perakendecili sistemler için rassal olarak üretilmiş ve Yeni Sezgisel Yöntem, Abdul Jalbar(2009) Sezgisel Yöntemi, Roundy(1985) Sezgisel Yöntemi ve optimum çözümler elde edilmiştir. Yeni sezgisel, Abdul Jalbar(2009) sezgiseline göre ortalama % 1,9922; Roundy(1985) sezgiseline göre ortalama % 1,2575 daha iyi sonuçlar vermiştir. N=5, N=10 ve N=20 perakendecili sistemler için elde edilen optimum sonuçlara göre Yeni Sezgisel ortalama % 0,317; Abdul Jalbar(2009) sezgiseli ortalama % 2,563 ve Roundy(1985) sezgiseli ortalama %1,441, oranında sapmıştır. Optimum sonuçların doğruluğunu kanıtladığı varsayılan rs oranı N=5, N=10 ve N=20 perakendecili sistemlerde ideal değer ?1? `den ortalama 2,4404x10-6 oranında saparken, çözüm için kullanılan yazılımın saptanabilen hatası 3,0882x10-6 oranında olmuştur. Yeni sezgisel yöntem kullanılarak risk ve başa baş noktası analizi yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
We analyze an inventory/distribution system containing one warehouse and N retailers. The objective of this thesis is to minimize supply chain costs of the whole system. To achieve this objective a new heuristic algorithm was developed. We assume that demand is constant and deterministic, shortages are not allowed, lead times are negligible and warehouse replenishes its orders from external supplier and supplies all orders for retailers. It is also assumed that total system cost consists of replenishment and inventory holding costs. The main idea of new heuristic is to compare replenishment and inventory holding costs. To observe the performance of new heuristic we randomly generated 6000 datasets for the system containing 5, 10, 20, 35 and 50 retailers and we obtained the New Heuristic, Heuristic of Abdul Jalbar(2009), Heuristic of Roundy(1985) and optimal solutions. The New Heuristic gives averagely % 1,9922; % 1,2575 better solutions according to Heuristic of Abdul Jalbar(2009) and Heuristic of Roundy(1985), respectively. According to optimal solutions of N=5, N=10 and N=20 retailers distribution systems the New Heuristic averagely % 0,317; the Heuristic of Abdul Jalbar(2009) averagely % 2,563, and the Heuristic of Roundy(1985) averagely % 1,441 deviated. The rate rs of N=5, N=10 and N=20 retailers? systems which is assumed to prove the optimal solution has deviated from ideal value ?1? averagely 2,4404x10-6. Failure of the software used to find solutions could be detected around 3,0882x10-6. The New Heuristic is used to analyze Risk and Break-Even Point.