Türkiye' nin Batı Akdeniz Bölgesi Tipulid' lerinin morfoloji, ekoloji, fauna ve sistematiği
Morphology, ecology, fauna and systematic of tipulidae of the western mediterranion region of Turkey
  1. Tez No: 34631
  2. Yazar: HASAN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Diptera, Nematocera, Tipulidae, Sistematik, Ekoloji, Fauna, Türkiye, Batı Akdeniz Bölgesi, Diptera, Nematocera, Tipulidae, Fauna, Systematics, Ecology, Turkey, Western Mediterranian area
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
TÜRKİYE'NİN BATI AKDENİZ BÖLGESİ TIPULID'LERİNİN MORFOLOJİ, EKOLOJİ, FAUNA VE SİSTEMATİĞİ (DIPTERA: TIPULIDAE) (YÜKSEK LİSANS TEZİ) HASAN KOÇ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ AĞUSTOS 1994 ÖZET Bu çalışma Mayıs 1992 ile Eylül 1992 tarihleri arasında Türkiye'nin Batı Akdeniz Bölgesi'nden yakalanan 521 Tipulid örneğine dayanmaktadır. Bu çalışmada toplam 26 tür tesbit edilmiştir. Nephrotoma lindneri, Tipufa (Tipula) caesia, Tipula (Lunatipufa) furcuia, Tipula (Lunatipula) borysthenica, Tipula (Lunatipula) brunneinervis ve Tipula (Lunatipula) subacuminata çalışma alanı için, Nephrotoma sullingtonensis, Nephrotoma terminalis, Tipula (Tipula) mediterranea, Tipula (Nigrotipula) nigra, Tipula (Lunatipula) dedecor, Tipula (Lunatipula) cypris ve Tipula (Lunatipula) anthe türleri de Türkiye için ilk kayıttır. Çalışma alanından tespit edilen 26 Tipulid türünün tanımları ve bir teşhis anahtarı verilmiştir. Türlerin erkeklerinin anten ve genitallerine, dişile rinin de sadece cerci'lerine ait şekilleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
MORPHOLOGY, ECOLOGY, FAUNA AND SYSTEMATICS OF TIPULIDAE OF THE WESTERN MEDITERRANIAN REGION OF TURKEY (DIPTERA: TIPULIDAE) (M. Sc. Thesis) HASAN KOÇ GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE TECHNOLOGY AUGUST 1994 ABSTRACT This study is based on 521 Tipulidae specimens collected from the Western Mediterranean Region of Turkey between May 1992 and September 1992. In this study totally 26 species are determined. Nephrotoma lindneri, Tipula (Tipula) caesia, Tlpula (Lunatipula) furcula, Tipula (Lunatipula) borysthenica, Tipula (Lunatipula) brunneinervis and Tipula (Lunatipula) subacuminata species are the first records for research area. Nephrotoma sullingtonensis, Nephrotoma terminalis, Tipula (Tipula) mediterranea, Tipula (Nigrotipula) nigra, Tipula (Lunatipula) dedecor, Tipula (Lunatipula) cypris and Tipula (Lunatipula) anthe species are also the first records for Turkey. A determination key and descriptions of twentysix Tipulid species are given. The figures of antennae and genitalia of male and also cerci of female species are given.