Zirkon mineralinin yapısal ve optik özelliklerinin lüminesans ve diğer teknikler kullanılarak incelenmesi
Investigation of zircon's minerals structral and optical properties by using luminescence and other techniques
- Tez No: 346328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zirkon, Lüminesans, Optiksel soğurma, XRD, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Zircon, Luminescence, Optical absorbance, XRD, Scanning Electron Microscope (SEM)
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada zirkon mineralinin optiksel ve yapısal özellikleri incelenmiştir. Optiksel özelliklerinin incelenmesinde optik soğurma ve termolüminesans (TL) ölçümleri, yapısal özelliklerinin incelenmesinde ise XRD ve SEM ölçümleri alınmıştır. Yapısal özelliklerinin incelenmesi amacıyla X-ışını kırınım analizi (XRD), yüzey morfolojisini belirlemek amacıyla taramalı elektron mikroskobu (SEM) cihazı kullanılmıştır. Ayrıca mineralin lüminesans laboratuvarında mevcut bulunan X-ışınına maruz bırakılarak termolüminesans (TL) özelliklerine ve optiksel soğurmasına ise aynı laboratuarda bulunan optik soğurma cihazı ile bakılmıştır. Zirkon mineralinin optik soğurma ölçümlerinde 210, 340, 400, 520, 700, 1090 ve 1510 nm dalgaboylarında soğurma pikleri görülmüştür. Mineralin lüminesans özellikleri ise TL spektrumları alınarak incelenmiştir. TL yöntemi ile; Zirkon mineralinin, ısıtma hızına ve maruz bırakıldığı radyasyon miktarına bağlı olarak gösterdiği değişimler incelenmiştir. TL ölçümlerinden yaklaşık 110 °C ile 150 °C de şiddetli ve bununla birlikte 275 °C de düşük şiddette olmakla birlikte oldukça geniş bir parıldama piki gözlenmiştir ve yapısı oldukça karmaşıktır.
Özet (Çeviri)
In this study optical and structural properties of zircon mineral were studied. Optical absorption and thermoluminesanscene (TL) properhes were measured in optical examination process. XRD and SEM measurements have been taken in structural properties examination process. In order to examine structural properties of zircon mineral X-ray diffraction analysis (XRD) , to determine surface morphology scanning electron microscope device (SEM) was used. Also, the sample was exposured to X-ray which is available in the laboratory in this way thermoluminescence (TL) properties were measured. Meanwhile optical absorbance was determined by optical absorbance was determined by optical absorption device which is available in the laboratory. In Optical absorption measurements of zircon mineral, the absorption peaks were recorded at wave lengths 210, 340, 400, 520, 700, 1090 ve 1510 nm. The luminescence properties of the mineral were analyzed by taking TL spectrum. The changes depending on heating rate and exposured the radiation were examined by TL method. In TL measurements, the strong scintillation was observed at ~ 100 C° and 150 C°. At the same time the weak scintillation which is quite wide range was observed at 275 C° .