Bitkisel flavonoid silimarin ve fenolik asit stilbenoid resveratrolün karaciğer kanseri hücrelerindeki antikanser etkilerinin araştırılması
Investigation of anticancer effects of herbal flavonoid silymarin and phenolic acid resveratrol on liver cancer cell lines
- Tez No: 346342
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİL SAYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Moleküler Tıp, Onkoloji, Biology, Molecular Medicine, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kanser Terapisi, Resveratrol, Silimarin, Fitokimyasal, Akan Hücre Ölçer, Cancer Therapy, Resveratrol, Silymarin, Phytochemical, Flow Cytometry
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Son yıllarda konvansiyonel kanser terapilerine destek olarak oksidatif süreci inhibe eden, antiinflamatuar ve antikanser özellik gösteren bitkisel kökenli maddeler kullanılmaktadır. Yakın zamanda yapılan çalışmalar fitokimyasalların birlikte uygulanmasının sinerjistik bir etki yaratarak etkili dozu düşürdüğü, toksisite ve yan etkileri azalttığı böylelikle terapötik cevabı arttırdığını göstermiştir. Tez çalışmasında resveratrol ve silimarin bu amaç doğrultusunda kullanılan fitokimyasallardır. Gerek resveratrol gerekse silimarin ayrı ayrı ve kombine şekilde hepatoselüler karsinoma Huh7 hücrelerine uygulanmış ve antikanser özellikleri doza ve zamana bağlı olarak incelenmiştir. Uygulama yapılan Huh7 hücreleri hiçbir uygulama yapılmayan kontrol hücreleriyle karşılaştırıldığında resveratrol, silimarin ve resveratrol/silimarin kombinasyonunun antiproliferatif etki gösterdiği, apoptozu indüklediği ve hücre siklusunun çeşitli fazlarında durdurulmaya yol açtığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years phytochemical substances including anticancer and antiinflamatuar property and inhibiting oxidative process are used as supportive conventional cancer therapies. The researchs in recent time demonstrated that when phytochemicals are applied together generates a synergistic effect; decrease effective dose, reduce toxicity and side effects in this way enhancing therapeutic response. Resveratrol and silymarin are phytochemicals used in thesis study regarding that purpose. Both of resveratrol and silymarin are applied to hepatocellular carcinoma (Huh7 cell line) as combined or separately and time and dose related anticancer property was investigated. Resveratrol, silymarin and their combination applied Huh7 cell line indicated antiproliferative effect, inducing apoptosis and arrest in variable phases of cell cycle compared with unapplied Huh7 cell line.