Çanakkale koşullarında karabuğdayda farklı ekim sıklığı ve sıra arası mesafesinin verim ve verim unsurları üzerine etkisi
The effect of different sowing rate and intra-row spacing on grain yield and some agronomic characters of buckwheat under the Canakkale conditions
- Tez No: 346364
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BAHRİ İZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karabuğday, Sıra Arası Mesafe, Ekim Sıklığı, Çanakkale, Buckwheat, Sowing Rate, Intra-Row Spacing, Çanakkale
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma 2012 yetiştirme sezonunda Çanakkale Dardanos koşullarında iki farklı karabuğday(Fagopyrum esculentum Moench.) çeşidinde tane verimi için en uygun sıra arası mesafe ve ekim sıklığı belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Denemede üretim izinli Aktaş ve Güneş çeşitleri bitki materyali olarak kullanılmıştır. Sıra arası mesafe olarak 12,5 cm, 25,0 cm ve 37,5 mesafeler, ekim sıklığı olarak ise m2ye 100, 200, 300 ve 400 adet ekim sıklıkları kullanılmıştır. Deneme tesadüf bloklarında bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü yürütülmüştür. Denemede ana parsellerde çeşitler yer alırken alt parsellerde sıra arası mesafeler altın altı parsellerde ise ekim sıklıkları yer almıştır. Deneme dokuz farklı bitkisel özellik [bitki boyu (cm), bitkide yaprak sayısı (adet), sap çapı (mm), bitkide ana dal sayısı (adet), biyolojik verim (kg/da), tane verimi (kg/da), bin tane ağırlığı (g), protein oranı (%), yatma durumu (%)] incelenmiştir. Araştırma sonucunda Çanakkale koşullarında karabuğday yetiştiriciliği için en yüksek tane verimi için en uygun sıra arası mesafenin 25,0 cm sıra arası mesafe, en uygun ekim sıklığının ise 300 adet/m2 ekim sıklığı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to investigate the effects of sowing rate, Intra-row spacing on two buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.) cultivars seed yield in Çanakkale Dardanos conditions in 2012 main growing season. The experimental design of the experiment was randomized complete blocks with split plot arrangement with three replications. The main plot was considered to be the two cultivars which is permission varieties named Aktaş and Güneş, Intra-row spacing and sowing rate were considered as sub plots. The effect of intra-row spacing was studied in 3 levels including 12,5 cm, 25,0 cm and 37,5 cm. The sowing rates were studied on 100 seeds /m2, 200 seeds /m2, 300 seeds /m2 and 400 seeds/m2. Nine traits [plant height (cm), number of leaf per plant (no), stem diameter (mm), number of main branches per plant (no), biological yield (kg/da), grain yield (kg/da), thousand kernel weight (g), protein content (%), lodging (%)] were investigated in buckwheat. The sowing rate and intra-row spacing were affected both grain yield and some other traits. The results show that 25,0 cm intra-row spacing and 300 seed/m2 interaction had the highest grain yield in Çanakkale.