Modeling of micro tool fabrication process using wire electro discharge grinding
Tel erezyonla taşlama yöntemi ile mikro takım üretimi işleminin modellenmesi
- Tez No: 346389
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YİĞİT KARPAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tel Erezyonla Taşlama, Mikro Takım Üretimi, Deneysel Modelleme, Süreç Modellemesi, Wire Electro Discharge Grinding, Micro Tool Fabrication, Experimental Modeling, Process Modeling
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Poli-kristal elmas ve tungsten karbürden yapılmış olan mikro takımların üretilmesi zor ve zaman alıcı bir süreçtir. Kullanılan takımın kalitesi ise üretilecek olan mikro ürünlerin boyutsal hassasiyetini doğrudan etkilemektedir. Bu tezde mikro uç frezelerinin, elektroerezyon metodunun bir çeşidi olan tel erezyonla taşlama yöntemi ile üretilmesi incelenmiştir. Bu yöntem ile çok küçük çapa sahip (0,1mm'den küçük) mikro takımlar, takım malzemesini elektriksel boşalmalar sayesinde eriterek üretilebilinir. Bu yöntem takım gövdesine hiçbir kuvvet iletmediğinden geleneksel taşlama yöntemlerine tercih edilmektedir. Ancak bu yöntem ile mikro takım üretmek çok zaman almaktadır. Bu sebeple, tel erezyonla taşlama yöntemini modelleyebilmek için işleme sürecinde madde kaldırma oranına etkisi olan parametreleri anlayabilmek önem taşımaktadır. Bu çalışma, sürece girdi olan parametrelerle süreç çıktısı parametreler (madde kaldırma oranı, yüzey pürüzlülüğü) arasındaki ilişkiyi deneysel yöntemlerle incelemektedir. Takım işleme zamanını öngörmek için süreç parametrelerinin ve tanımlanan takım geometrisinin bir fonksiyonu olan parametrik bir formulasyon geliştirilmiştir. Geliştirilen bu model, takım geometrilerinin dizaynını iyileştirme çalışmalarında da kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Fabrication of micro tools made from tungsten carbide and polycrystalline diamond is a difficult and time consuming process. Quality of the tool directly affects the dimensional integrity of the fabricated micro products. In this thesis, fabrication of micro end mills using wire electro discharge grinding (WEDG) process, a variation of electro discharge machining process, is considered. The advantage of this process is that very small micro tools (less than 0.1 mm diameter) can be produced by eroding the tool material through electrical discharges. It is preffered over traditonal grinding process since no forces are transmitted to the tool body during fabrication. However, it takes a very long time to fabricate micro tools with this method. Therefore, it is important to understand the influence of process parameters on material erosion rate in order to be able to model the process. In this study, the relationship between process input parameters and process outputs (material erosion rate and surface roughness) is investigated using experiments. A parametric formulation which allows the estimation of tool fabrication time as a function of WEDG process parameters and given tool geometry has been developed. The developed model can be used in tool geometry design optimization studies.