Varis dışı üst gastrointestinal sistem kanamalı olgularımızın özelliklerin
  1. Tez No: 346390
  2. Yazar: ADİL DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİNÇ DİNÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Upper gastrointestinal bleeding, etiology, risk factors
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Varis dışı üst gastrointestinal sistem kanaması (VDÜGİSK), gastroenteroloji kliniklerinde sık karşılaşılan önemli acillerden birisidir. Bu çalışmanın amacı; kliniğimizde yatan VDÜGİSK tanılı olgularda etyolojiyi, risk faktörlerini, endoskopik tedavi yöntemlerinin etkinliğini ve prognozu değerlendirmektir. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniği'nde 2004-2008 yılları arasında endoskopi yapılarak VDÜGİSK nedeniyle izlenmiş olan 436 hasta demografik özellikleri, etyolojileri, risk faktörleri, tedavileri ve prognozları yönünden retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Üçyüzonsekiz (%72.9) erkek, 118 (%27.1) kadın, toplam 436 hastanın yaş ortalaması 59.9 (18-91) du. Endoskopi ile en sık saptanan kanama nedenleri; 185 (%42.4) hastada duodenum ülseri, 121 (%27.8) hastada gastrik ülser, 32 (%7.3) hastada duodenal ve gastrik ülser, 28 (%6.4) hastada eroziv gastritti. Hastaların 302'sinde (%69.3) ASA ve/veya NSAİİ, 262'sinde (%60.1) komorbid hastalık, 210'unda (%48.2) ileri yaş, 85'inde (%19.5) sigara, 22'sinde (%5) alkol, 52'sinde (%11.9) antikoagülan ve 4'ünde (%0.9) steroid kullanımı saptandı. ASA ve/veya NSAİİ kullanan hastalarda; 155 (%51.3) ileri yaş, 37 (%12.3) ülser öyküsü, 35 (11.6) GİS kanaması öyküsü, 210 (%69.8) komorbid hastalık ve 43 (%14.3) antikoagülan kullanımı risk faktörü olarak saptandı. ASA ve/veya NSAİİ kullanan hastaların 118'i (%39.2) bu ilaçları reçete dışı olarak almaktaydı. ASA ve/veya NSAİİ kullanıp kanama açısından risk faktörü olan hastalarda gastroprotektif proflaksi alan hasta 10'du (%4.1). Hastaların 423'ü (%97) medikal ve endoskopik tedaviye, 12'si (%2.8) cerrahi tedaviye yanıt verirken, bir hasta kaybedilmiştir. Ortalama yatış süresi 4.3 gün ve ortalama transfüzyon sayısı 2.7 ünite bulunmuştur. İleri yaş, komorbid hastalığa sahip olmak ve antikoagülan kullanımı hastanede yatış süresi ve transfüzyon sayısı için risk faktörleri olarak saptandı. VDÜGİSK'nın en sık sebebi duodenal ülserdir. Dudenal ülserin en sık nedeni ise ASA ve NSAİİ'dır. VDÜGİSK'da risk faktörü olarak en sık ASA veya NSAİİ kullanımı, komorbid hastalıklar ve ileri yaş saptanmıştır. ASA ve NSAİİ kullanılması gereken hastalarda kanama açısından risk faktörleri hekimler tarafından dikkate alınmamaktadır. Erken endoskopik tedavi VDÜGİSK'nın kontrolünde etkin bir yaklaşımdır. VDÜGİSK'da ileri yaş, komorbid hastalık bulunması ve antikoagülan kullanımı morbiditeyi anlamlı olarak kötü etkilemektedir. Anahtar Kelimeler : Üst gastrointestinal kanama, etyoloji, risk faktörleri.
Özet (Çeviri)
Nonvariceal upper gastrointestinal tract bleeding (NVUGITB) is a frequent and important emergency of gastroenterology clinics. This study was planned to investigate the etiology, risk factors, efficacy of endoscopic treatments and prognosis in hospitalized patients with NVUGITB. We retrospectively evaluated demographic characteristics, etiologies, risk factors, treatments and prognosis of 436 patients with NVUGITB, whom an endoscopic study was performed in the Gastroenterology Clinic of Akdeniz University between 2004 and 2008. Mean age of the overall population [318 men (72.9 %), 118 (27.1 %) women] was 59.9 (18-91) years. Prevalent bleeding etiologies according to endoscopic studies were: duodenal ulcer in 185 (42.4 %) patients, gastric ulcer in 121 (27.8 %) patients, combined duodenal and gastric ulcer in 32 (7.3 %) patients and erosive gastritis in 28 (6.4 %) patients. Risk factors were determined as follows: 302 (69.3 %) patients were on ASA and/or NSAID treatment, 262 (60.1 %) patients had comorbidities, 210 (48.2 %) patients had advanced age, 85 (19.5 %) patients were smokers, 22 (5 %) patients were alcohol abuser, 52 (11.9 %) patients were on anticoagulant treatment and 4 (0.9 %) patients were on steroid treatment. In 118 (39.2) patients who were on ASA/NSAID treatments, the application was over the counter without prescription. Ten (4.1 %) patients were acquiring gastroprotective prophylaxi who had risk factors for bleeding besides concurrent ASA/NSAID treatments. Only 1 patient died, whereas 423 (97 %) patients responded medical and endoscopic treatments and 12 (2.8 %) patients responded surgical interventions. Mean duration for hospitalization was 4.3 days and mean transfusion number was 2.7 units. Advanced age, comorbidities and concurrent anticoagulant treatment were identified as risk factors of prolonged inhospital stay and excess transfusions. The most prevalent etiology of NVUGITB is duodenal ulcer. On the other hand ASA or NSAID treatments are the most frequent cause of duodenal ulcer. Concurrent use of ASA or NSAID, comorbidities and advanced age were the most frequent risk factors of NVUGITB. In patients requring ASA or NSAID treatments, risk factors of bleeding is ignored by physicians. Early endoscopic intervention is an effective approach to control NVUGITB. Advanced age, comorbidities and concurrent anticoagulant treatment have significantly unfavorable impact on mortality in NVUGITB.