Konya merkez ilçeleri süt sığırı işletmelerinde gübre yönetim sistemleri ve geliştirilme olanakları
Manure management systems and development possibilities in dairy cattle farms in Konya center region
  1. Tez No: 346462
  2. Yazar: MÜMÜN SÜSLÜ
  3. Danışmanlar: DR. SELDA UZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Barınak, Gübre depolama, Gübre yönetimi, Konya, Süt sığırı işletmeleri, Barn, Dairy cattle farm, Konya, waste storage, waste management
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma, süt sığırı yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Konya merkez ilçelerinde bulunan işletmelerde, gübre yönetim uygulamalarının belirlenmesi ve geliştirme olanaklarının araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, Konya merkez ilçelerinde bulunan ve Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı olan 32 işletme araştırma materyali olarak incelenmiştir. İncelenen işletmeler, bölgeyi temsil niteliğine sahip ve araştırma amacına uygun olacak şekilde amaçlı örnekleme metoduyla belirlenmiştir. Arazi koşullarında işletme özelliklerinin tespiti amacıyla; anket, ölçüm, gözlem ve fotoğraf çalışmaları yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, incelenen işletmelerin %58?inin 2000 yılından sonra kurulduğu belirlenmiştir. İşletme sahiplerinin %50?si ilkokul mezunu iken % 19?unun lisans ve lisansüstü eğitim aldığı saptanmıştır. İşletmelerin %81?inde yarı açık serbest sistem barınaklarda yetiştiricilik yapıldığı tespit edilmiştir. İşletmelerin %19?unda gübre toplama yöntemi olarak el arabası kullanılıyorken, %81?inde ise mekanizasyonun kullanıldığı belirlenmiştir. İncelenen işletmelerin %62?sinde gübrenin barınak dışında yığın halinde, %19?unda padoklar da, %19?unda ise gübre çukurunda depolandığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, işletme sahipleri ve çevre sakinlerinin işletme çevresinde bulunan gübre yığınlarında oluşan koku, sinek ve diğer haşerelerden şikayetçi oldukları, işletme sahiplerinin önemli bir kısmının gübre idaresi ve gübrenin işletme ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri konusunda bilgi sahibi olmadıkları tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, modern gübre yönetim uygulamalarının işletmeler açısından önemi, insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri vurgulanarak işletmelerde var olan zararlı etkileri en az seviyeye indirecek önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the current manure management systems and development opportunities in dairy cattle farms in Konya Region. The research was performed in selected 32 dairy farms which are the members of Cattle Breeders? Association of Konya, Turkey. The characteristics of dairy farms were defined by face to face survey, measurement and photography studies. It was determined that 58% of the examined farms were built after 2000 years. It was defined that 19% of the owners? dairy farm received the B.E.E., M.Sc. and Ph.D. degrees while 50% of the owners? dairy farm graduated from primary school. In 81% of the farms, animals are breeding in semi open loose housing system. It was defined that the hand machine were used in 19% of the farms while mechanization were used in 81% of the studied farms to collect the manure. It was determined that manure is stored as a bulk form outside of the barn in 62% of the dairy farms, in paddocks in 19% of the farms and in the pits in 19% of the dairy farms. Consequently, it was determined that the most of owners of dairy farm have not knowledge of manure management and the negative effect of manure on environment while the owners of dairy farm and the people in around of dairy farms have complained about the badly odor, fly and other insect. As result, it was emphasized the important of modern manure management system, which supply manure management that is more suitable for human health, environmental and effective agricultural application, and was recommended applications that destroy existent harmful effect in the studied farms.