Konya ili buğday un fabrikalarından elde edilen yabancı ot tohumlarının tespiti ve hayvansal besin değerleri
Determination of weed seeds obtained from wheat flour plants and animal nutritional values in Konya province
- Tez No: 346461
- Danışmanlar: DR. MURAT KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yabancı ot tohumu, yoğunluk, besin değeri, buğday un fabrikası, Weed seed, intensity, nutritive value, wheat flour plant
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma 2012 yılında, Konya ilinde faaliyet gösteren un fabrikalarından elde edilen bazı yabancı ot tohumlarının ve hayvansal besin değerlerinin tespiti amacıyla yürütülmüştür. Çalışma sonunda 19 farklı familyaya ait 79 yabancı ot türü tohumu tespit edilmiştir. Türler içerisinde sayısal olarak en yoğun tür %16,1689 ile Galium tricornutum, ağırlık olarak en yoğun tür ise %21,2244 ile Aegilops cylindrica olmuştur. Rastlama sıklığına bakıldığında ise %100 ile Convolvulus arvensis en fazla rastlanan tür olmuştur. Ayrıca, belirlenen 20 türün, ham protein, ham kül, rutubet, ham selüloz ve ham yağ değerleri tespit edildi. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre bu yabancı otların bazılarının kültür bitkileri düzeyinde besin maddeleri içerdikleri, bazılarının ise içerdiği besin maddelerinin yüksek seviyelerde olduğu tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, yabancı ot tohumlarından 14 türün zengin (%15-25), 6 türün ise orta derecede zengin (%10-15) ham protein içerdiği bulunmuş, bunlar içerisinde en zengin ham protein içeren Vicia sativa (Adi fiğ), %25.6 ham protein oranıyla mısır, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve darı gibi dane yemlerdeki oranı aşmıştır. Ham kül düzeylerine bakıldığında 1 türün zengin (%15), 19 türün ise düşük (%0-10) olduğu bulunmuştur. Bunlardan en zengini % 39.1 oranı ile Lithospermum arvense (Tarla sedef otu) , en düşük olanı ise % 1.2 ile Polygonum aviculare (Çoban değneği) olmuştur. Çalışmada ele alınan yabancı ot tohumlarının rutubet değerlerine bakıldığında 20 türün de düşük olduğu bulunmuştur. Bu türler içerisinden Lithospermum arvense?nin %2.1 ile en düşük oranda rutubet içerdiği saptanmıştır. Selüloz analizinde ise 9 türün düşük (0-10), 6 türün orta derecede zengin (10-15) ve 5 türün ise zengin (%15-42) olduğu saptanmıştır. En zengin tür %42.3ile Boreava orientalis (Sarı ot) , en düşük olanı ise %2.6 oranı ile Secale cereale (Yabani çavdar) olmuştur. Lithospermum arvense %21.57 ham yağ oranı ile en zengin, Aegilops cylindrica (Sakalotu) %1.55 ile en düşük tür olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the weeds seed and their for animals nutritional values from flour mills operating in Konya province in 2012. At the end of the study 79 weed species seeds which are belongs 19 different families were identified. The highest weed seeds intensity as number and weight were determined Galium tricornutum 16,16% and Aegilops cylindrica with 21,22% respectively. About the frequency of species, the most frequence species was Convolvulus arvensis with 100%. Also, crude protein, crude ash, moisture, fiber and crude oil of identified 20 species were determined. According a to the results obtained from the study, nutrient content of the some of these weed seeds was as higher as the nutrient content of crops seeds and nutrient content of some of them as higher. Result of the chemical analysis, 14 species of weed seeds rich (15-25%), 6 species of moderately rich (10-15%) of the crude protein levels were found, the richest one of crude protein in Vicia sativa (Common vetch), was 25.6% crude rate of such as corn, wheat, barley, oat, rye and millet grain food exceeded the rate of crude protein. 1 species rich crude as levels was found (15%), while 19 species poor (0-10%) were present. The richest of them with a rate of 39.1% Lithospermum arvense (Field grainwell), is one of the poorest 1.2% Polygonum aviculare (Prastrate knotweed) respectively. Interms of the values obtained in this study, 20 species of weed seeds, moisture content was found to be poor. Within this species Lithospermum arvense were included in the moisture content at the lowest rate with 2.1%. Fiber analysis of nine species were poor (0-10), 6 species of moderately rich (10-15), and 5 species rich (15-42%), respectively. Boreava orientalis (Yellow weed) with a rate of the richest 42.3%, with a rate of 2.6% the poorest one Secale cereale (Wild rye) respectively. The richest and the poorest weed seed species were Lithospermum arvense and Aegilops cylindirica (Jointed goatgrass) in crude oil analysis with the rate of 21.57% and 1.55% respectively.