Ergene nehri suyunun Secale cereale L. tohumunun çimlenmesi ve kök ucu mitoz bölünme üzerine etkisi
Effect of river ergene's water on seed germination and root tip mitosis of Secale cereale L.
- Tez No: 346490
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYATİ ARDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Secale cereale L, kromozom aberasyonu, vargant kromozom, kalgın kromozom, in vitro, Ergene nehri, Secale cereale L, chromosome aberrations, vargant chromosome, laggart chromosome, in vitro
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, Trakya bölgesinde bulunan Ergene nehri suyu ile Secale cereale L. tohumunun in vitro koşullarda çimlenme ve kök ucu mitoz bölünme evrelerindeki kromozomal değişimler incelenmiştir. Bu amaçla Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü?nden alınan Secale cereale bitkisinin tohumları, Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü Sistematik Araştırma Laboratuvarında çimlendirilmiştir. Çalışma, kontrol ve deney grupları olacak şekilde planlanmıştır.Tohumlar saf su(kontrol) ve Çorlu, Muratlı, Alpullu?dan üç farklı zamanda (Nisan- Temmuz- Kasım) alınan su örnekleriyle çimlendirilmiştir. Çimlendirme işleminden sonra, mikroskobik incelemeler için kök ucu örneklerinden preparatlar yapılmıştır. Preparatlarda yapılan incelemelerde çeşitli kromozom aberasyonları belirlenmiştir. Alınan su örneklerindeki farklı ağır metal değerlerinin etkisiyle kromozom aberasyonlarının ortaya çıktığı gözlenmiştir. Bu aberasyonlar, metafazda tabla kayması, metafazda yapışıklık , C-mitoz, anafazda kalgın kromozom, yanlış kutuplaşma, vargant kromozom, köprü olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in vitro germination of Secale cereale L. seed by water of Ergene River in Trakya Region and chromosomal abnormalities in phases of root tip mitosis was investigated. Seeds of S. cereale plant obtained from Trakya Agricultural Research Institution were germinated at Trakya University Systematical Research Laboratory of Biology Department. Study was planned as control group and experimental groups. Seeds were germinated by pure water (control) and water samples taken from Çorlu, Muratlı, Alpullu for three different times (April- July- November). After germination process, preparations from root tip samples were set for microscopic observations and chromosomal aberrations were determined. Chromosomal aberrations were observed to appear by the effect of different heavy metal values in water samples taken. These aberrations were (plate shift, stickiness break, vagrant chromosome and C-mitosis, vacuolated) at metaphase and (wrong polarization, laggard chromosome, bridges, vacuolated) at anaphase.