Ege Bölgesi'nde tarımsal biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı açısından yerel buğday çeşitlerinde üretici ve tüketici duyarlılıklarının ölçülmesi
Measurement of producer and consumer sensitivity in local wheat varieties in Aegean Region in terms of conservation of agricultural biodiversity and sustainable use
- Tez No: 346614
- Danışmanlar: PROF. DR. ELA ATIŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal biyoçeşitlilik, yerel çeşit, buğday, ödeme isteği, kabul isteği, coğrafi bilgi sistemi, Agricultural Biodiversity, local variety, wheat, willingness to pay, willingness to accept, GIS
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Tarımsal biyoçeşitliliğin korunması ülkenin yaşam kaynaklarının korunması ile eş anlamlı görülmektedir. Bu tür koruma, tehlike altındaki bitki ve hayvan türlerinin iyileştirilmesi ve devam ettirilmesi ile birlikte genetik kaynakların, türlerin ve ekosistemin korunmasını da ifade etmektedir. Yerel çeşitlerin üretimi yoluyla gerçekleştirilen koruma çabaları, tarımsal biyoçeşitlilik açısından daha da önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın ana amacı da; tarımsal biyoçeşitliliğin korunmasını, seçilen ürün bazında ekonomik bakış açısıyla analiz etmektir. Ekonomik analizler bu ürünü üreten üreticiler ve tüketicilerin duyarlılığına odaklıdır. Çalışmada, Ege Bölgesi'nde yer alan, Afyon, Kütahya, Manisa ve Uşak illerine bağlı ilçe ve köylerde, tehlike altında olduğu düşünülen yerel buğday çeşitleri ele alınmıştır. Araştırmada, yerel buğday çeşitlerini yetiştiren veya yetiştirme potansiyeli olan üreticiler ile bu çeşitlerden elde edilen ürünleri kullanan veya kullanma potansiyeli olan tüketicilerin tutum ve davranışları ile konuya gösterdiği duyarlılık üzerine yoğunlaşılmıştır. Özellikle, hipotetik teşvik senaryoları arasında üretici ve tüketiciye en yakın gelen teşvik programının tespit edilerek, bu sonuçların, gelecekte oluşturulacak tarımsal biyoçeşitliliğin teşvik politikalarına yol gösterecek olması bu araştırmayı son derece anlamlı kılmaktadır.Bu durum, tarımsal ürün çeşitlerinin varlığını sürdürmelerini sağlayacak politikaların oluşturulmasına veya etkinliğinin artırılmasına katkıda bulunacaktır. Koşullu değerleme analizi sonuçları, üreticilerin fazladan 0.50 TL prim almaları halinde, yerel buğday çeşidini üretmeyi kabul ettiklerini göstermektedir. Tüketicilerin yerel buğday çeşidinden yapılan ekmek için ödeme isteğinin değeri ise 2.00 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca, coğrafi bilgi sistemi yardımıyla yapılan analiz sonucunda, araştırma alanı kapsamında, buğday tarımına uygun olmayan alanlar olarak belirlenen bölgelerde çoğunlukla yerel çeşit buğday üretimi devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Conservation of agricultural biodiversity is the same as the conservation of the country's resources.Such conservation ensures the protection of genetic resources, species and ecosystem with the improvement and maintenance of threatened plant and animal species. The conservation efforts through the production of local varieties, becomes even more important in terms of agricultural biodiversity. The main objective of this project is to analyze the conservation of agricultural biodiversity in domestic wheat varieties base from an economical point of view. The analyses focus on the farmers who produce these products and the consumers who consumed bread made local wheat. Within the context of the project, some domestic wheat varieties under threat in Aegean Region are discussed. In this project, the sensitivity and the attitudes of the farmers who produce or have the potential of producing the local wheat varieties and the consumers who use the products produced from these varieties seem of utmost importance. Especially, by determining the closest incentive program to farmer and consumer between scenarios of hypothetical incentive makes this project meaningful by the results of its guiding feature to stimulate agricultural biodiversity policies in the future. This aspect will concur to compose the policies that will provide the existence of the agricultural product varieties or obtaining the efficiency. According to the results of the contingent valuation method, while the farmers take the extra premium of 0,50 TL, they are in willingness to accept the production of local wheat varieties. Besides, the results of other model for consumers, the value of the consumers? willingness to pay for the bread produced from the local wheat variety is determined as 2,00 TL. In addition, as a result of the analysis of geographic information system, the scope of the research area the production continues with local varieties in mostly designated areas which are not suitable for cultivation of wheat.