Ülkemiz organik bitkisel üretiminde çoğaltma materyallerinin durumunun ve gereksiniminin belirlenmisi
Determining propogation material status and demand in Turkish organic plant propogation
- Tez No: 346635
- Danışmanlar: PROF. DR. UYGUN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tohum, fide, fidan, durum raporu, yasal düzenlemeler, veri tabanı, Seed, seedlings, nursery trees, position paper, legislation, data base
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma ile ülkemiz bitkisel üretiminde çoğaltma materyallerinin mevcut durumunun ortaya konulup, sektördeki sorunların dile getirilmesi ve bu sorunların çözümü için gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi amaçlanmıştır.Çalışma süreci içerisinde ekolojik bitkisel üretim yapan firmalar ile, tohum ve fidan üreticisi kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapılmış ayrıca ekolojik üretim yapan üreticilerden anket yoluyla veriler toplanmıştır. Mevcut sorunların analizi için konuyla ilgili ülkemizdeki ve dünyadaki organik tarım mevzuatları, durum raporları, eylem planları, akademik çalışmalar ve organik tarım uygulamaları incelenerek durum saptaması yapılmaya çalışılmıştır.Dünyada organik çoğaltım materyalleri sektörü oldukça yavaş gelişmektedir. Sektörde üretim girdisi sorunu yaşanmaktadır. Yapılan desteklemeler ve yasal düzenlemeler ile organik çoğaltma materyali kullanımının etkin hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Avrupa Birliği yasal düzenlemeler ile üye devletlere tohum veri tabanları oluşturulmasını zorunlu kılmaktadır. Ancak ülkemizde henüz böyle bir uygulamaya geçilmemiştir.Bu çalışma ile organik çoğaltma materyallerinin üretimindeki eksikliğe dikkat çekilerek üretim faaliyetinin geliştirilmesine yönelik bir durum analizi yapılmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aims at determining the status of propagation materials, identifying problems in the sector and making recommendations to solve the problems existing in Turkish organic plant production.Data were collected through face-to face communications with companies and institutions involved in organic plant production, seed and nursery tree production and others dealing with propagation materials, and surveys were carried out by filling out questionairres with organic farmers. To analyze present problems, legislation, position papers, action plans, academic studies and practices related to organic production valid in Turkey and all over the World were evaluated.In the World, organic propagation sector is still progressing very slowly. Propagation material output is very poor in fulfilling the demand. The legislation and support policies put into force aim at promoting use of organic propagation materials. The EU forces member states to prepare a data base on available organic seeds. This issue is not yet dealt in Turkey.The study is performed to put forth the current need of propagation materials in organic agriculture, and analyzes the latest position in order to promote activities related to propagation materials in Turkish organic prodcution.