Ordu ili Ünye ilçesi Hacı Osman Ağa Camiii haziresindeki mezar taşları
- Tez No: 347123
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EYÜP NEFES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Mezarlık, Üslup, Süsleme, Mezar Taşı, Yazı, Graveyard, Style, Decoration, Tombstone, Calligraphy
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Tez çalışmamızda Ordu İli, Ünye İlçesi, Hacı Osman Ağa Camii Haziresinde yer alan 80 adet mezar taşı incelenmiştir. Osmanlı dönemine tarihlenen bu mezar taşları Ünye merkezine 1 km mesafededir. İlk defin işleminin 1696 tarihinde yapıldığı hazirede son defin işlemi ise 1910 yılında yapılmıştır. Osmanlıca ve Arapçanın kullanıldığı kitabeler Celi Sülüs ve Celi Talik Hatla yazılmıştır. Mezar taşlarından 43 tanesi erkek, 17 tanesi ise kadına aittir. Çoğunlukla bitkisel bezemenin kullanıldığı kitabeler stilize edilmiş Barok ve Rokoko üslubunu yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
Eighty tombstones in Hacı Osman Aga Mosque graveyard in the Unye district of Ordu, studied in our thesis. These tombstones dated back to the Ottoman area are 1 km away from the center of Unye. The first burial was happened in 1696 and the last burial was happened in 1910 in the graveyard. In the epigraphs, Ottoman Turkish and Arabic was used and scripted as Celi Sulus and Celi Talik calligraphy. 43 of the tombstones belong to the men and 17 of them belong to the women. Epigraphs mostly used in decorated botanic and reflects the stylized Baroque and Rococo.