Okul öncesi öğretmenlerinin eğitim programındaki müzik etkinliklerini uygulama durumları: Niğde ili örneği
Status of performance of musical activities in the curriculum by pre-school teachers: Example from Niğde province
- Tez No: 347192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAMLA BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Preschool, music education, preschool education schedule, musical activities
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada, Niğde ilinde görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin müzik etkinliklerini sınıfta uygulama ve diğer etkinlikler esnasında müzik etkinliklerinden yararlanma durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Müzik etkinliklerini uygularken karşılaştıkları sorunlar ile bu sorunlara getirdikleri önerilerin tespit edilmesi ise araştırmanın bir diğer amacıdır. Araştırmada konunun kuramsal temellerinin oluşturulması aşamasında literatür taraması yapılmıştır. Bunun yanında okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi eğitim programında yer alan müzik etkinliklerine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla örneklem grubunda yer alan okul öncesi öğretmenlerine anket uygulanmıştır. Araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin çok büyük bir çoğunluğunun ritim, ses dinleme ve ayırt etme, müzik eşliğinde hareket, yaratıcı hareket ve dans çalışmalarını, büyük bir çoğunluğunun işitsel algı, çoğunluğunun ise müzikli öykü oluşturma çalışmalarını sınıfta uyguladıkları, fakat öğretmenlerin bu çalışmaları tamamen uygulama konusunda sıkıntı yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin şarkı söyleme çalışmalarını yaparken ise sorun yaşamadığı ve tamamının bu çalışmayı uyguladığı belirlenmiştir. Okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi eğitim programında yer alan müzik etkinliklerini diğer etkinlikler esnasında kullandığı ve en çok oyun etkinliğinde uyguladığı, çok büyük bir çoğunluğunun ise müzik etkinliklerini uygularken sorun yaşamadığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Anahtar Kelime: Okul öncesi, müzik eğitimi, okul öncesi eğitim programı, müzik etkinlikleri.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed at examining the conditions of preschool teachers in Niğde for benefiting from musical activities during application of musical activities in classroom, and other activities. Another aim of this study is to determine their problems and their resolutions when applying musical activities. To create the theoretical basics of the subject, literature search has been carried out. In addition, to determine the opinions of preschool teachers about musical activities in preschool education schedule, preschool teachers in sample group have been subjected to an inquiry. In this study, it is found out that a very large majority of pre-school teachers perform activities for rhythm, sound listening and differentiating, moving with music, creative movement and dance; large majority of teachers perform acoustic perception activities; and majority of teachers perform creating musical narration activities in the classroom; however, that teachers experience problems in performing such activities fully. It is determined that pre-school teachers do not experience problems during singing activities and that all of them perform this activity. It is concluded that pre-school teachers use musical activities in the pre-school curriculum during other activities and that they perform such activities mostly during play activities and that very large majority do not experience any problem in performing the musical activities.