The political analysis of the Syrian crisis and the zero-problem policy with Syria
Suriye krizinin siyasi analizi ve Suriye ile sıfır sorun politikası
  1. Tez No: 347196
  2. Yazar: ŞENOL ARSLANTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA BÖLÜKBAŞIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sıfır Sorun Politikası, Türkiye Dış Politikası, TürkiyeSuriye İlişkileri, AKP, Suriye İsyanı, The Zero-Problem Policy, Turkish Foreign Policy, TurkishSyrian Relations, Justice and Development Party, The Syrian Revolt.vi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tez, AKP Hükümetleri dönemindeki Türkiye-Suriye ilişkilerinin evrimini ve 2010 Mart'ında ortaya çıkan Suriye'deki isyanı analiz etmeye çalışmaktadır. Aralık 2010 tarihinde birçok Arap ülkesinde başlayan halk ayaklanmaları ile birlikte, Türkiye'nin halihazırda AKP hükümeti döneminde önemli değişiklikler geçirmiş olan genel dış politika vizyonu, Arap isyanlarından derin bir şekilde etkilendi. Ortadoğu'da yeni ortaya çıkan politik ve sosyal bağlam ve bölgede herhangi bir rejim değişikliğinin veya seküler ve otoriter rejimlerin çöküşünün beklenmemesi neticesinde, komşularla sıfır sorun vizyonu bölgedeki köklü değişimlere uyum sağlayamadı. Bununla birlikte AKP hükümeti, Mısır, Tunus ve Libya'daki yönetici elitin kısa bir sürede devrilmesi sebebiyle, Esad rejiminin sadece birkaç hafta görevde kalabileceğini düşündü. Böylelikle, daha sonra Suriye Ulusal Koalisyonu adını alacak olan Suriye Ulusal Konseyi'ne ve Özgür vii Suriye Ordusu'na politikasını insani sebeplerle meşrulaştırmak suretiyle tek taraflı olarak destek sağladı. Bu tezde, Arap isyanları süresince Ortodoğu'da yükselen sekteryanizmin neden olduğu Sunni ve Şii politik kimlikler arasındaki çekişmenin Türkiye'nin komşularına yabancılaşmasına sebebiyet verdiği ve bu sebeple Türkiye'nin Suriye ile sıfır sorun politikasının başarısızlığa uğradığı belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze both the evolution of Turkish-Syrian relations during the period of the AKP governments and the emergence of the Syrian revolt in March 2010. With the popular revolts in many Arab countries starting in December 2010, Turkey's general foreign policy vision, which had already undergone considerable changes from the traditional foreign policy of Turkey under the rule of the AKP government, was deeply affected by the Arab revolts. With the newly-emerged political and social conjuncture in the Middle East and due to the lack of foresight for any kind of a regime change or the collapse of secular and authoritarian regimes in the Middle East, the vision of zero-problem policy with neighbors did not easily adopt to the radical changes in the region. Nonetheless, the AKP government expected that the Assad regime would remain in power for only a few weeks, since the ruling elite in Egypt, Tunisia and Libya were toppled in a short time. Afterwards, she provided unilateral support to the Syrian v National Council, which was later replaced by the Syrian National Coalition and the Free Syrian Army by legitimizing her policy through humanitarian reasons. This thesis argues that the confrontation between the Sunni and Shia political entities, due to the rising sectarianism in the Middle East during the Arab revolts, led to the alienation of Turkey to her neighbors and therefore, Turkey's zero-problem policy with Syria failed.