Post-Revolutionary Iran's foreign policy toward the United States: A historical sociological analysis of state transformation and foreign policy
Devrim Sonrası Dönemde İran'ın ABD politikası: Devlet dönüşümü ve dış politikanın tarihsel sosyolojik bir analizi
  1. Tez No: 347197
  2. Yazar: GÜLRİZ ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Politikanın Tarihsel Sosyoloji'si, devrim sonrası İran'da devlet ve toplum, İran-ABD ilişkileri, İran'ın ABD siyaseti (1979-2012), Historical Sociology of foreign policy, post-revolutionary state and society in Iran, Iran-US relations, Iran's US Policy (1979-2012). vi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 510
Özet
Bu çalışmanın amacı İran'ın devrim sonrası dönemde yaşadığı dönüşümü ve Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı sürdürdüğü dış politikasının temel unsurlarını tahlil etmektir. Kavramsal çerçevesini Tarihsel Sosyoloji (TS) tasavvuru üzerine kuran çalışma bu yaklaşımın devlet dönüşümü ve dış politika tahlillerine sunacağı katkıları araştırmaktadır. TS, çalışmanın dış politika tahlillerinin üç temel ekseni olarak tespit ettiği iç-dış, özne-yapı ve çıkar-kimlik ikilemlerinin getirdiği kısıtları aşacak bir tasavvur biçimi ve yöntem olarak önerilmektedir. Dış politikanın tarihsel sosyolojik analizi için öncelikle devlet ve uluslararası alanın tarihsel sosyolojisinin yapılması gerektiğini savunan tez, böyle bir yaklaşımın iç ve dış'ın birbirini kurucu ve dönüştürücü rolünün anlaşılması ile mümkün olacağını iddia etmektedir. Çalışma bu bağlamda devletin yapısal olarak içkin olduğu toplum ve uluslararası alanın devlet dönüşümündeki rolünü incelemekte ve dış politikayı devletin bu alanları dönüştüren özneliğinin bir parçası olarak kavramsallaştırmaktadır. vii Çalışmanın ikinci bölümü TS tasavvurundan hareketle devrim sonrası dönemde İran'da devlet içinde, devlet-toplum ve devlet-uluslararası alan ilişkilerinde yaşanan dönüşümün tarihsel, süreçsel, çok-nedenli ve çok-uzamsal bir analizini sunmaktadır. Tez modern İran'ın şekillenmesinde ABD'nin gerek devrim öncesinde gerek sonrasında devletin kurumları, ideolojisi ve siyasal iktisadı üzerinde oynadığı rolü tartışmakta, devrim ile değişen ilişkileri tahlil etmekte ve İran'ın ABD'ye karşı izlediği dış siyaseti Devrim ve Savaş (1979-1989); Yeniden Yapılanma ve Reform (1989-1997 ve 1997-2005) ve Karşılaşma Dönemi (2005'ten 2012 yılının ikinci yarısına dek) olarak adlandırdığı, birbirini izleyen tarihsel dönemlerin özgün koşulları içinde ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aspires to analyze Iran's post-revolutionary transformation and its foreign policy toward the United States in the aftermath of the Iranian Revolution. The dissertation adopts Historical Sociology (HS) as a conceptual framework and assesses its merits and likely contributions for analysis of state transformation and foreign policy. It proposes HS as a research tradition and methodology to transcend what it characterizes as the three major axes in foreign policy articulations built on the dichotomies between inside-outside, agency-structure and interest-identity. In order to develop a historicalsociological analysis of foreign policy, the dissertation underlines the need to render a historical sociological reflection of the state and the international. Such a reflection draws upon the theme of co-constitution of the international and domestic and substantiates the continuous transformation of state through formative challenges v emanating both from its society and the international domain it is embedded in. The study conceptualizes foreign policy as the agency of the state through which it transforms its domestic and international environment. Bringing insights derived from HS, the rest of the study sheds light on the trajectory of state, state-society and state-international relations in post-revolutionary Iran through a historical, processual, multicausal and multispatial analysis. It discusses the formative role that the US has played in the transformation of modern Iran both before and after the revolution through institutions, ideology and political economy of the state; it looks into the changing patterns of relations with the revolution and scrutinizes Iran's agency vis-à-vis the US during successive historical epochs of Revolution and War (1979- 1989); Reconstruction and Reform (1989-1997 and 1997-2005) and Confrontation (since 2005 until the second half of 2012) in the context of Iran's post-revolutionary transformation.