Fuzzy cognitive mapping: A case study on Turkish NGOs' self perception
Bulanık bilişsel haritalama: Türkiye'de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının özalgılarına dair vaka çalışması
  1. Tez No: 347292
  2. Yazar: SAYGIN VEDAT ALKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA UMUT BEŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık BiliĢsel Haritalama, Metod, Sivil Toplum, Nedensellik, Fuzzy Cognitive Mapping, Methodology, Civil Society, Causality
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bulanık Bilişsel haritalar kompleks sistemleri anlamak için etkili bir araç olarak kullanılmaya başlamıştır. Niteliksel verileri rakamsallaştırabilen yapısı ile niteliksel ve niceliksel yöntemlerin hybrid bir karışımı olarak da görülebilecek Bulanık Bilişsel Haritalar, en temelde kökeni grafik teorisi dayanan bir araştırma aracı olarak tanımlanabilir.Bu çalışmadaki temel amaç Bulanık Bilişsel haritaları yöntemsel olarak tartışarak, iki farklı kavramsal çerçevede çizilmiş haritaların birarada kullanabilirliğine ilişkin öneriler geliştirmektir. Bu sayede benzer alanlarda uygulanan Bulanık Bilişsel haritalar, tek bir düzlem üzerinde değerlendirilebilecektir. Bu amaç için Türkiye'de faaliyet gösteren sivil Toplum kuruluşlarının yöneticilerine uygulanan bilişsel haritaların verisi kullanılacaktır. Vaka olarak ele alınacak olan araştırmada bilişsel haritalar iki kavram etrafında çizilmiştir: Türkiye'de sivil toplumun itibarı ve etki gücü. Bu çalışmada bu iki kavram etrafında şekillenen kavram kümesi birleştirilerek yeniden analiz edilmiştir.Bulanık Bilişsel haritalar, niceliksel karakteri nedeni ile karşılaştırılabilir analiz yapmaya elverişli bir araştırma aracıdır. Vaka olarak seçilen araştırmanın veritabanı, şehir ve faaliyet alanı kategorilerine ayrılarak karşılaştırılabilir veri elde edilmiştir. Elde edilen yeni veritabanlarından Bilişsel haritalar çizilerek, kategorik farklılıklar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fuzzy Cognitive Mapping is used as an effective tool to grasp complex systems. Fuzzy Cognitive Mapping, which is based on quantification of qualitative data, can be considered as a hybrid mix of quantitative and qualitative methods, and its roots can be traced back to graph theory.The basic purpose of this study is to discuss Fuzzy Cognitive Maps in methodological terms and develop suggestions for using maps drawn within two different frameworks. By this, Fuzzy Cognitive Maps applied in similar fields will be evaluated at one level. For this purpose, the thesis will utilize the data derived from maps drawn by NGO directors in Turkey. In the case study, cognitive maps are drawn around two concepts: the reputation of civil society in Turkey and its influence power.Due to their qualitative character, Fuzzy Cognitive Mapping is a research tool suitable for making comparative analysis. Divided into city and activity categories, the database of case study used in this thesis provided comparable data. Categorical differences are evaluated through drawing cognitive maps out of database.