Human resources management initiatives in Turkish public sector: An exploratory study
Türk kamu sektöründe insan kaynakları yönetimi girişimleri: Bir araştırma çalışması
- Tez No: 347300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ ÜSTÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Personel Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Türk Kamu Personel Rejimi, Temel İKY Araçları, Yeni Uygulamalar, Public Personnel Management, Human Resources Management, Turkish Public Personnel Regime, Main HRM Tools, New Practices
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmada, özel sektörde uygulanan İnsan Kaynakları Yönetimi'nin Kamu Personel Yönetimi'ne yansımaları ve İnsan Kaynakları Yönetimi'nin temel araçları olan esnek istihdam şekilleri, norm kadro, performans değerlendirme ve iş yerinde kalitenin kamu sektöründeki girişimleri Türkiye örneği üzerinden incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, bu temel İnsan Kaynakları Yönetimi araçlarının daha etkin ve verimli bir kamu sektörü yaratmak için yararlı olup olmayacağını ve bu değişikliklerin kamu personeli için etkilerini ortaya koymaktır. Bu nedenle Türk Kamu Personel Rejimi'nin genel yapısı ve geçiş sürecinde yaşanan değişiklikler tartışılmıştır. Ayrıca Devlet Personel Başkanlığı ve diğer bazı kamu kurumlarındaki personel ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, bu değişikliklerin daha etkin ve verimli bir kamu sektörü oluşması için bazı fırsatlar sunmasına rağmen kamu personeli açısından birtakım sıkıntılara da yol açacağı görülmektedir. Bu yüzden İnsan Kaynakları Yönetimi'nin araçlarını kamu sektöründe uygularken özel sektör ve kamu sektörünün birbirinden farklı, özgün yapıları olduğunun da dikkate alınması gerekmektedir. Bu çerçevede, kamu personeli açısından bu yeni süreçle doğan fırsat ve kısıtlamalar tespit edilerek, Türk Kamu Personel Rejiminin gelişimine katkıda bulunacak birtakım çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the reflections of Human Resources Management, which is applied in the private sector, to Public Personnel Management and the initiatives of Human Resources Management main tools in terms of flexible forms of employment, norm cadre, performance evaluation and quality at work in public sector, have been analyzed in the case of Turkey. The main goal of this study is to find out if those HRM tools are beneficial to create a more efficient and productive public sector and the effects of those changes for the public personnel. Therefore the general structure of Turkish Public Personnel Regime and the new practices in the transition process are discussed. Also interviews with State Personnel Presidency and some other public institutions? personnel have been realized. In conclusion, although it is seen that those changes will maintain some opportunities to create a more efficient and productive public sector, some constraints for the public personnel will also occur. Then it is also important to take into account that both private sector and public sector have different unique structures while applying those new tools of HRM in the public sector. In this framework, as stating both the opportunities and constraints for the public personnel rising with this new process, some solutions have been offered in order to contribute for the development of Turkish Public Personnel Regime.